film

Intrarea va fi liberă la toate filmele proiectate la Cinematograful Arta

Prima ediţie a Festivalului de film documentar de la Arad, „FARAD” va avea loc sâmbătă şi duminică, la cinematograful „Arta” din municipiu şi va aduce în prim plan filme documentare, hibride şi experimentale.

Tema acestei prime ediţii a festivalului este  Revoluţia – o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local şi internaţional, la nivel personal şi ca mişcare de masă, în perspectiva istorică şi în prezentul imediat.

Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului a declarat că festivalul de la Arad este produs de Romanian Film Initiative / FilmETC, iar Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF de la Cluj a fost cooptat în boardul festivalului de la Arad, alături de Eduard Haris şi Eugen Matei Lumezianu de la 111 Film.

„Am ales acele filme care ne fac să problematizăm într-un fel relaţia noastră cu ce înseamnă «revoluţie» sau «schimbare istorică». De exemplu: capetele de program sunt «Timişoara: Decembrie 1989», un film de autor excepţional, prea puţin văzut, şi «Videogramele unei revoluţii», un film de artă, aproape experimental. Ambele sunt făcute în anii imediat următori Revoluţiei, dar au o abordare radical diferită: unul este un testimonial plin de patos, în vreme ce celălalt este o evaluare clinică a ceea ce putem vedea şi ceea ce credem că ştim. La fel sunt şi două filme despre mişcări de stradă recente: magistralul «Maidan», care a avut premiera anul acesta la Cannes în timp ce în Ucraina istoria era încă în plină desfăşurare — şi tragi-comicul «Bucuresti, unde esti?» Apoi avem două filme personale: «Tzvetanka», un film despre revoluţiile ultimilor trei sferturi de secol din Bulgaria, şi noul fillm al lui Corneliu Porumboiu, «Al Doilea Joc», care este, de fapt, un dialog tată-fiu despre trecerea timpului şi schimbarea timpurilor, pornind de la un meci Steaua-Dinamo din 1988. Tot la anii ’70 şi ’80 ne întoarcem cu programul curat de Călin Man de la kinema ikon — cel mai vechi colectiv activ de film experimental din România”,  a explicat Mona Nicoară, directorul artistic al festivalului.

Selecţia de filme propusă pentru cele două zile de festival cuprinde filmul «Stremţ ’89», care a fost nominalizat la Gopo şi la Silver Eye Awards şi a câştigat premiul publicului la Wiesbaden goEast.

Intrarea la toate filmele va fi liberă.

 

Se redeschide cinematograful Arta

 

Cu prilejul FARAD, Primăria municipiului Arad va redeschide Cinematograful Arta, construit în 1924.

Cu o capacitate totală de 280 locuri, acesta este printre primele cinematografe de artă din România care au fost renovate în totalitate.

Recomandările redacției