cjpMii de pensionari cărora le-au fost calculate greşit pensiile îşi vor primi banii înapoi, începând de la jumătatea anului viitor. Normele instituite recent nu doar scutesc pensionarii de la plata unor debite ce nu au fost constituite din vina lor, ci prevăd ca acei care au restituit deja banii să îi primească înapoi, începând cu 1 ianuarie 2015.
La Arad, pentru măsurile ce vizează amnistia fiscală a trebuit constituită o comisie care să se ocupe de dosarele pensionarilor care sunt scutiţi de la plată, precum şi a celor care au de primit bani înapoi.
S-au identificat deja cazuri de scutiri de plată în rândul pensionarilor arădeni, situaţia acestora nefiind încă finalizată. Cât îi priveşte pe vârstnicii care au de luat bani înapoi, comisia a început procedura de evaluare a cazurilor în care, statul are de restituit bani pensionarilor.
Legea 125 din 2014 prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011. Legea nr. 125 exclude restituirea datoriilor apărute din vina pensionarului. Astfel, trebuie să se aştepte la mai mulţi bani doar cei care au fost văduviţi în drepturile lor din cauza unor neclarităţi legislative sau a programelor de calculator folosite la calcularea pensiilor.
Banii se dau înapoi la cerere
Articolul 2 din Legea nr. 125/2014 spune clar în ce situații nu li se dau banii înapoi celor care au înșelat autoritățile pentru acordarea unei pensii: „Debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei, nerespectarea obligației care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, după caz, cu venituri din activitățile independente, nu fac obiectul scutirii de la plată și al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi“.
Vor fi înapoiate doar sumele recuperate, total sau parţial, în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014. „Avem deja 30 de cazuri de scutiri de restituiri din pensie, pe care le-am anunţat deja.  A fost constituită o comisie care se ocupă de evaluarea dosarelor. În cazul scutirilor estimez că va fi vorba de aproximativ 100 de cazuri. Cât priveşte restituirea unor sume reţinute suntem în evaluare şi nu avem deocamdată finali­zată situaţia. Sumele încasate necuvenit de pensionari – recuperate de stat în perioada 1 ianuarie 2011 – 1 octombrie 2014 vor fi restituite eșalonat,  începând de la 1 ianuarie 2015. Pentru restituire, pensionarii trebuie să depună cereri la Casa Judeţeană de Pensii Arad“, a spus Mihaela Vasil, directorul Casei Judeţene de Pensii Arad.
Restituirea banilor va avea loc doar la cerere, banii fiind încasați în tranșe egale, pe o perioadă care se întinde pe cinci ani, procedura fiind publicată recent în Monitorul Oficial.
Beneficiari ai prevederilor sunt atât pensionarii din sistemul pu­blic de pensii, cât și pensionarii care au pensii de serviciu.
Dacă dupa 1 octombrie 2014 sunt constatate debite în sarcina pensionarilor aflați în evidență la acea data, pensiile vor fi revizuite.
Casa Judeţeană de Pensii urmează să anunţe o situaţie a numărului pensionarilor beneficiari de restituiri, precum şi precizări privind procedura.

Recomandările redacției