pirotehnice

Poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au reţinut 130 de bucăţi articole pirotehnice oferite spre comercializare la o societate comercială. În cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii”, poliţiştii arădeni efectuează zilnic acţiuni pentru prevenirea comercializării de articole pirotehnice interzise de lege, astfel încât marţi a fost depistată o femeie care, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, oferea spre comercializare în magazinul său, 130 de bucăți articole pirotehnice fără să fie autorizată în acest sens.

Conform legislaţiei în vigoare, femeia este cercetată pentru operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, întreaga cantitate de articole pirotehnice fiind reţinută în vederea confiscării.

Reamintim că Poliţia Română desfăşoară acţiunea naţională „Foc de artificii” având ca scop verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Prin această acţiune, Poliţia Română urmăreşte prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.

În conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii: categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse şi categoria 2, 3 şi 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliţi etc.).

Orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Recomandările redacției