textil

Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din Arad, cunoscut de alte generații ca Liceul Textil sau, dacă ne întoarcem și mai mult în timp, ca Grup Școlar „30 Decembrie”, a împlinit anul acesta 66 de ani de existență.

„Textilul” se caracterizează prin statornicie, ori statornicia nu o pot menține decât oamenii care lucrează în această instituție de tradiție. „Omul sfințește locul” se potrivește ca o mănușă corpului cadrelor didactice și nedidactice de la la Liceul „Francisc Neuman”.

Elevii care învață aici pot acumula pe perioada studiilor informații și-și pot forma deprinderi practice  pentru meserii utile în viață. Tehnician designer vestimentar, tehnician în achiziții și contractări, coafor stilist sunt meserii de bază solicitate de piața muncii în toată istoria de  66 de ani a „Textilului” arădean.

În fiecare an, ziua de 16 decembrie este o zi de sărbătoare în familia textiliștilor. Clasele sunt împodobite, diriginții pregătesc împreună cu elevii lor programe artistice, expoziții cu produse proprii, pe afișiere sunt postate imagini cu aspecte din activitățile mai importante desfășurate de-a lungul anului, dar cel mai emoționant aspect al Zilei Școlii la Liceul ”Francisc Neuman” îl reprezintă întâlnirea cu grupul de cadre didactice și nedidactice al generațiilor trecute, care participă cu entuziasm la această sărbătoare. La fiecare întâlnire, îmbrățișările și lacrimile ivite la colțul ochilor dau sărbătorii o tentă sentimentală specială.

Programul artistic prezentat în fața lor, aduce în fiecare an noi surprize, cea mai mare din anul acesta a reprezentat-o miniconcertul de vioară al lui Ștefan Șimonca, un tânăr talent al instrumentiștilor români; străbunicul acestuia, Artemiu Șimonca, prezent la festivitatate, a fost cu ani în urmă, directorul liceului. Bineînțeles că tema aleasă de elevi și diriginți este, în fiecare an, una adaptată Sărbătorilor de Crăciun. Colindele, scenetele, dansurile populare, au introdus spectatorii în atmosfera caldă a unei familii, o familie din ce în ce mai mare, a unui liceu care rămâne statornic prin tradiție.

Recomandările redacției