regenerare[1]Municipalitatea arădeană va începe, anul viitor, investiţiile într-un proiect de regenerare urbană în zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad, care cuprinde amenajarea unui pasaj subteran pentru circulaţia autovehiculelor, amenajarea unei parcări subterane, precum şi modernizarea Parcului Mihai Eminescu.
Confom unui anunţ publicat de Serviciul Electronic de Achiziţii Publice, se doreşte contractarea unei firme care să execute Studiul de Fezabilitate pentru proiectul „Regenerarea urbană zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad”, zonă cuprinsă între Parcul Eminescu, Piaţa Enescu (Palatul Culturii), str. Vasile Milea, Palatul de Justiţie şi digul râului Mureş.
Data limită pentru predarea ofertelor este 8 ianuarie 2015 iar valoarea estimată a studiului de fezabilitate este de 161.290 lei.
„Necesitatea investiţiei derivă din faptul că reţeaua de drumuri, parcări, servituţi de circulaţie ce deservesc cele trei instituţii administrative şi de cul­tură ce delimitează Parcul Eminescu şi anume Primăria, Tribunalul şi Palatul Culturii, sunt subdimensionate şi de multe ori improvizate, neţinând pasul cu gradul ridicat de motorizare cu care se confruntă municipiul”, se precizează în anunţul de licitaţie.
Obiectul contractului îl constituie întocmirea unui studiu de fezabilitate care să cuprindă  realizarea unui pasaj destinat autovehiculelor cu masa maximă autorizată de maxim 3,5 tone care să facă legătura între strada Dragalina şi strada Praporgescu, ce va prelua traficul rutier (în sensul actual de circulaţie) dinpre centrul municipiului spre cartierul Micălaca, inversarea sensurilor unice de circulaţie pe străzile Praporgescu şi Vasile Milea, studierea traseelor pietonale.
De asemenea, cei care vor elabora studiul de fezabilitate vor trebui să aibă în vedere  punerea în valoare a cadrului arhitectural-urbanistic format din cele trei clădiri ale Primăriei, Tribunalului şi Palatului Culturii, asigurarea spaţiilor de parcare la nivelul solului pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu şi amenajarea la nivelul 1 al acesteia a unei zone destinată promenadei şi respectiv petrecerii timpului liber, prin amenajarea de zone verzi, alei pietonale şi spaţii specifice unor astfel de activităţi.
Pasajul  subteran va fi realizat pornind din strada Dragalina cu o rampa de acces ce va pleca din zona Palatului Culturii şi ieşire în strada Praporgescu, între Tribunal şi malul râului Mureş.
„Parcarea se va amenaja la nivelul solului şi va fi amplasată pe actualul amplasament al Parcului Eminescu. Proiectantul va studia posibilitatea de preluare în noua construcţie a copacilor seculari precum şi a speciilor de vegetaţie valoroase, alături de monumentul Crucea Martirilor, care există pe amplasament”, se mai menţionează în anunţul de licitaţie.
Construcţia se va realiza pornind de la faptul că în acest moment Parcul Eminescu este am­pla­sat denivelat faţă de străzile Dragalina, V. Milea şi Praporgescu.
Având în vedere acest aspect se propune realizarea unui planşeu din beton armat la nivel cu cota superioară a digului Râului Mureş (susţinut de o structură formată din stâlpi şi grinzi de asemenea din beton armat), planşeu care să închidă suprafaţa delimitata de strada V. Milea şi digul rîului Mureş, adăpostind astfel atât parcarea  cât şi pasajul.
Parcarea va trebui să fie dotată cu cel puţin trei ieşiri/intrări pietonale (cu scări) şi o ieşire/intrare pentru persoane cu handicap (lift de persoane).
Studiul de Fezabilitate va studia aplasarea la cele două intrări auto a câte unui panou luminos de afişare, de tip LED, pentru afişarea gradului de ocupare a parcării.
În momentul de faţă, zona care va fi modernizată are un profil transversal insuficient de bine dezvoltat, cu aliniamente nemodernizate pentru circulaţie între partea carosabilă şi trotuare, circulaţia pietonală nu se poate desfăşura în  deplină siguranţă, în special în veci­nătatea Primăriei şi a Palatului Culturii. Lipsa unui număr suficient de locuri de parcare determină parcarea neregulamentară sau aglomerarea străzilor adiacente parcului.

Recomandările redacției