Interviu cu ec. dr. Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş

Feies bun inaugurare radiologie laborator sebis bun Spital sebis bun – Domnule primar Gheorghe Feieş, Moş Crăciun a fost deo­sebit de darnic în acest an cu oraşul Sebiş, în sensul că aţi reuşit atragerea unei investiţii de peste o jumătate de milion de Euro pentru creşterea calităţii actului medical în oraşul pe care îl conduceţi. Despre ce este vorba?
– Este vorba despre un proiect privind reabilitarea, dezvoltarea şi modernizarea ambulatoriilor Spitalului de Boli Cronice din Sebiş, în valoarea totală de 2.298.159,17 lei (noi), dintre care 1.683.614,02 reprezentând cuantumul finanţării nerambursabile…
– Adică bani europeni…
– Exact. Semnarea acestui contract de finanţare a avut loc în data de 9 decembrie anul curent, în şe­dinţa Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest din Timişoara, unde s-au aprobat trei proiecte: unul pentru judeţul Timiş, unul pentru Hunedoara şi unul pentru judeţul nostru, respectiv pentru Spitalul de Boli Cronice din Sebiş.
– Domnule primar Gheorghe Feieş, pentru informarea cititorilor noştri trebuie să facem menţiunea că dumneavoastră sunteţi membru în Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest din Timişoara, unde reprezentaţi oraşele din judeţul Arad. Cu alte cuvinte, Sebişul a fost cât se poate de bine reprezentat la acest nivel, astfel că investiţia despre care vorbim să prindă contur aici, pe Valea Crişului Alb…
– Vedeţi dumneavoastră, privind în urmă nu pot să nu mă gândesc la numeroasele demersuri pe care le-am făcut pentru a împiedica desfiinţarea Spitalului din Sebiş şi, de ce să nu recunosc, pentru impunerea oraşului nostru ca un centru urban de referinţă pentru această parte a judeţului Arad, dar şi pentru localităţile învecinate din judeţele Bihor, Alba şi Hunedoara. Conform acestei strategii de dezvoltare, am demarat o serie de investiţii fără precedent pentru modernizarea şi dezvoltarea secţiilor de specialitate ale Spitalului din Sebiş, începând cu Neurologia, Pediatria, Internele, TBC, Bal­neo­logia etc., după care am pus la punct unul dintre cele mai moderne Laboratoare de analize medicale din această regiune. În vara acestui an am primit aparatură din Anglia în valoare de peste 100.000 de Euro, modernizând în totalitate Secţia de Radiologie a Spitalului nostru…
– Ne amintim că plăcere des­pre cât de încântată a fost de vizita la Sebiş Excelenţa Sa Esther Blythe, ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord…
– Excelelnţa Sa a apreciat faptul că Spitalul din Sebiş, prin moderna Secţie de Radiologie, deserveşte un număr de 70.000 de persoane din întreaga zonă a Văii Crişului Alb, iar ajutorul pe care l-am primit prin acest parteneriat – primul din România de acest fel – ne-a fost de un real folos. În plus, faţă de capacitatea medicală despre care am vorbit, dispunem la Sebiş de o Staţie de Salvare, de SMURD şi de Serviciu de Pompieri, astfel că putem interveni, operativ, în întreaga zonă despre care vorbim.
– Doar aşa se poate impune un centru urban regional, printr-o muncă susţinută, prin competenţă şi prin atragerea de fon­duri pentru dezvoltare. Reve­nind la proiectul finanţat pe Axa 3 a Programului Operaţional Regio­nal, intitulat „Reabilitare, dezvoltare şi modernizare ambu­latorii ale Spitalului de Boli Cronice Sebiş”, v-am ruga să detaliaţi pentru cititorii noştri care sunt paşii de urmat în vederea implementării acestuia.
– Implementarea proiectului se va desfăşura pe parcursul a 10 luni. După cum am menţionat şi la începutul interviului de faţă, investiţia depăşeşte suma de o jumătate de milion de Euro, iar cea mai mare parte a ei este nerambursabilă. În mod concret, se vor înfiinţa patru noi cabinete medicale de specialitate, repectiv de Medicină Internă, de Neurologie, de Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie şi de Pediatrie. Alte cinci cabinete de specialitate vor fi dotate cu echipamente medicale moderne şi cu mobilier specific, iar patru săli de tratamente vor fi modernizate. În plus, tot în cadrul acestui proiect vor fi achiziţionate un număr de 18 echipamente medicale performante.
– Una peste alta, vorbim des­pre o îmbunătăţire fără precedent a calităţii actului medical de la Sebiş…
– Exact. În urma reabilitării, mo­dernizării şi echipării Ambulatoriului Spitalului de Boli Cronice din Sebiş se va lărgi gama de servicii medicale pe care le oferim cetăţenilor, va creşte totodată şi eficienţa energetică a clădirii Ambulatoriului cu minimum 26% şi se estimează că un număr de aproximativ 26 de pacienţi vor beneficia, zilnic, de infrastructura medicală reabilitată, modernizată şi echipată prin acest proiect.
– Domnule primar Gheorghe Feieş, astă vară – cu ocazia inaugurării Secţiei de Radiologie – ne-aţi declarat că la Sebiş s-au investit peste douăzeci de mi­liarde de lei (vechi) în infrastructură şi aparatura medicală. Aceste investiţii vin ca urmare a unor strategii de dezvoltare pe care le aveţi în vedere pentru următorii ani în ceea ce priveşte sănătatea cetăţenilor oraşului?
– Tot astă vară v-am mai declarat şi faptul că, doar în ultima vreme, am plantat la nivelui oraşului Sebiş un număr de peste 1.000 de arbori şi arbuşti ornamentali. Evident că ne preocupă starea de sănătate a cetăţenilor, cu atât mai mult, cu cât deservim un areal atât de întins. Astăzi nu mai este cazul ca cetăţenii din zonă să facă un drum până la Arad sau până la Brad pentru a beneficia de o investigaţie medicală, ci găsesc toate aceste servicii aici, la Sebiş. Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni faptul că asistăm la un proces de îmbătrânire a populaţiei, iar a veni cu un act medical de calitate aici, la îndemâna cetăţenilor, reprezintă una dintre preocupările mele majore.
– Dar nu singura, deoarece echipa dumneavoastră de fotbal s-a clasat pe primul loc în campionat, înaintea echipei UTA. Deci, sunteţi la fel de preocupat şi de starea tineretului din zonă…
– Sănătate, economie, educaţie, cultură, timp liber, sport, turism, infrastructură urbană etc., sunt tot atâtea domenii care ţin de calitatea vieţii cetăţenilor oraşului nostru. Le avem pe toate în vedere şi suntem preocupaţi, de fiecare în parte, în egală măsură. Însă, deoarece ne bucurăm foarte mult de această cea mai recentă investiţie atrasă în ceea ce priveşte reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului de Boli Cronice din Sebiş, în interviul la care m-aţi provocat am discutat, aproape în exclusivitate, doar despre Sănătate.
– Domnule primar Gheorghe Feieş, pentru că Sărbătorile Naşterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos bat la uşă, la fel ca şi Noul An, vă rugăm să le transmiteţi – prin intermediul cotidianului nostru – câteva gânduri cetă­ţe­nilor oraşului Sebiş.
– Alături de Vestea Minunată a Naşterii Mântuitorului, mă bucur nespus de mult să le pot împărtăşi, tuturor sebişenilor, bucuria prilejuită de această investiţie care va prinde contur în oraşul nostru. An de an, Sebişul a crescut din punct de vedere economic, social, cultural şi sportiv, impunându-se ca oraş de referinţă al întregii zone a Crişului Alb. Le urez tuturor sebişenilor multă sănătate, fericire, prosperitate, împreună cu tradiţionalul „La Mulţi Ani!”.
Voicu Sida

Recomandările redacției