Lansare de carte în Biserică

pavel vesa

Pavel Vesa s-a stins din viață a doua zi de Crăciun a anului 2013

Personalități culturale arădene și credincioșii ce frecventează cu regularitate biserica, au ținut să participe într-un număr mare la lansarea cărții: Preot Dr. Pavel Vesa(1955-2013) – Istorie și teologie. Evenimentul binecuvântat a avut loc în data de 27 decembrie în Biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din curtea Spitalului Județean Arad. Autorii volumului apărut în Editura TIPARNIȚA /2014 , profesoara  Gabriela Adina Marco și profesor Paul Krizner,  au cuprins în acest volum datele biografice importante, opera, volume și articole publicate.

Preotul Pavel Vesa, personalitate marcantă a vieții culturale arădene, istoric de prim rang, a fost în același timp  un duhovnic iubit de oamenii ce participau în număr mare la sfintele liturghii din sărbători, dorit de bolnavii spitalului, să le aline suferințele și să înalțe rugăciuni Celui de Sus spre vindecare. Era confident  și sfătuitorul celor ce erau în impas.

Moderatorul evenimentului a fost dr. Doru Sinaci  ce a condus și ordonat luările de cuvânt. Activitatea și personalitatea părintelui Vesa a constituit un subiect cu atâtea particularități, încât vorbitorii s-au întrecut să ofere amănunte inedite, l-au lăudat și  dat exemplu de tenacitate și acribie în redactarea operei sale. –„Iată, spunea dr. Doru Sinaci, trecerea în eternitate a lui Pavel Vesa lasă un gol, deocamdată de neacoperit”. Este adevărat, pierderea mare constă și în subiectele din agenda lui, ce au rămas, astfel doar titluri, probleme nerezolvate, din domeniile în care a excelat.

Personalitatea lui Pavel Vesa a fost atât de mare, calitățile lui, seriozitatea, și modul de abordare a domeniilor cercetate din istoria ecleziastică a Arhiepiscopiei Aradului, încât, fără tăgadă s-a situat în primul loc între istoricii arădeni.

Lansarea cărții, a oferit un minunat prilej de a ne reaminti de Părintele Vesa.  Am aflat amănunte și contribuții sa la salvarea acestui monument istoric, biserica, și în final despre colaborarea cu acad. Cornelia Bodea și ajutorul familiei, doamna preoteasă Florica și fiul iubit Florinel.

Au cuvântat preot dr. Caius Cuțaru, prof. Dan Lăzărescu, prof. Eugenia Groșan, Vasile Dan președintele Filialei Uniunii Scriitorilor, autorii, prof. Adina Gabriela Marco și prof. Paul Krizner, prof. Doru  Bogdan, și cu voia dumneavoastră subsemnatul.

Preotul Pavel Vesa, prin harul său a atras oamenii din cartier și nu numai, să vină la biserică, apoi glasul din strană a prof, Paul Krizner a  completat farmecul acestei biserici, readusă la viață prin transferarea ei de la Groșeni.

Prin voia Domnului , destinul bisericii a fost orânduit astfel,  acad, dr. Cornelia Bodea, să contribuie cu bani la restaurarea ei, să fie preluată de dr, Pavel Vesa, care plecat dintre noi în Grădina lui Dumnezeu, să-l urmeze un  alt doctor în istorie, respectiv dr. Vasile Ciprian. Acesta din urmă a reușit să mențină interesul față de biserică a enoriașilor, îl continuă pe Pavel Vesa, în plus , prin talentul de gospodar, a introdus în biserică încălzire proprie și altele.

În ultima parte a vieți, părintele Vesa a suferit cumplit de o boală  grea, care prin puterea voinței lui, n-a diminuat forța lui creatoare, a scris mereu chiar de pe patul de spital. Contribuția lui a fost hotărâtoare în reînălțarea bisericii în curtea spitalului, a trecut prin atâtea piedici pe care le-a învins, și cu ajutorul unor arhitecți inimoși a și găsit cele mai bune soluții.

S-a stins din viață a doua zi de Crăciun a anului 2013. În puterea nopți, clopotele bisericii sale au vestit lumii, cu jale , trecerea lui în neființă.

A trecut o seară minunată, ne-am amintit de cel pe care nu-l vom uita niciodată, nemuritor, prin contribuția sa la istoria ecleziastică  a Arhiepiscopiei Aradului. În final corul bisericii dirijat de prof. Paul  Krizner a interpretat colinde.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției