cules porumb

Cu producții record, porumbul a fost „vedeta“ acestui an agricol la noi în județ

Suntem la final de an și fiecare își face propriul bilanț al muncii de peste an. Pentru că agricultura este cea mai importantă activitate  – deocamdată de aici vine „pita“ de zi cu zi a fiecărui om – am vrut să aflăm cum stăm noi arădenii la acest capitol.

Ne-am adresat directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, doctor-inginer Ioan Martin, pentru un… „sumar“ al rezultatelor agricultorilor arădeni. Anticipând puțin – înșiruirea de numere nu reprezintă un tablou ușor de interpretat – subliniem că, deși anul 2014 a fost dificil meteorologic pentru unele culturi, inginerul Ioan Martin a apreciat că la nivelul județului Arad „rezultatele pot fi considerate în general bune, cu vârfuri la unele cereale“. Dar să le luăm pe rând, cu precizarea că datele sunt cele înregistrate până la finele celei de-a doua decade a lunii decembrie.

„La culturile rămase în cultură – după recoltarea celor de vară, situația este următoarea: porumb a fost însămânțat pe 122 600 ha, din care s-au recoltat 122 000 ha (rămânând de recoltat doar 600 ha), cu o producție medie de 6 000 kg/ha și cu vârfuri foarte mari – și de 11 000kg/ha. Porumbul nu suferă deprecieri mari dacă se întârzie recoltarea lui, anul acesta motivul fiind însă vremea schimbătoare, cu ploi multe. La floarea soarelui, toată suprafața de 25 500 ha cultivată a fost recoltată, producția medie pe județ fiind de 2 800 kg/ha. Și soia a fost recoltată integral de pe cele 1800 ha cultivate, cu o producție medie de 2 160 kg/ha. Sfecla de zahăr a fost recoltată… aproape integral de pe cele 1956 ha cultivate (la data documentării, cele 98 ha rămase fiind în curs de recoltare), producția medie fiind de 60 818 kg/ha – adică deosebit de bună, vremea acestui an priindu-i acestei culturi“ a încheiat sumara prezentare directorul Direcției Agricole Arad. Ar mai fi de menționat că și lucrările pentru noua recoltă sunt în grafic.

Recomandările redacției