regenerare

Spaţiile dintre blocuri din toate cartierele vor fi modernizate

Primăria municipiului Arad va investi, în următorii patru ani, peste 221,3 milioane de lei (50 milioane de euro) pentru reamenajarea spaţiilor dintre blocurile din cartierele oraşului, proiectul incluzând construcţia de parcări etajate cu 13.000 de locuri.

Conform proiectului  „Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micalaca, Vlaicu şi centru, inclusiv zona protejată din municipiul Arad” care va fi supus aprobării în ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal Arad din acest an, regenerarea cartierelor periferice şi a celor din zona centrală a municipiului Arad se va face prin redefinirea şi modernizarea lucrărilor de urbanizare primară şi secundară.

În funcţie de omogenitatea structurii de construcţie, cartierele care fac parte din acest proiect sunt împărţite în două categorii şi anume: Micalaca, Confecţii şi Faleza Mureş în prima categorie, iar cartierele Vlaicu stânga şi dreapta în cea de a doua.

„Necesitatea investiţiei derivă din importanţa realizării peisajului complet de punere în valoare, prin eliminarea disfuncţionalităţilor existente în zona blocurilor din municipiul Arad cu privire la circulaţia pietonală, circulaţia auto, asigurarea locurilor de parcare, zonelor verzi, asigurarea spaţiilor de recreere/joacă pentru copiii din aceste zone”, se arată în proiectul de hotărâre.

 

Fast Park în fiecare cartier

 

În cadrul studiului de fezabilitate al acestui proiect s-a propus demolarea tuturor garajelor exterioare existente pe spaţiul public şi realizarea de parcări exterioare şi organizate. Acolo unde spaţiile disponibile presupun intervenţii de dimensiuni semnificative, a fost prevăzută realizarea de locuri de parcare pe trei niveluri, respectiv cu regimul de înălţime maxim P+2E având structură metalică, de tip Fast Park.

Acestea presupun un impact limitat asupra construcţiilor care sunt deja destul de dense, sunt uşor de construit, iar costurile de execuţie şi de administrare sunt mai scăzute în comparaţie cu alte tipologii de parcări.

Acest tip de parcări se propun în cartierele în care s-au identificat spaţii largi între blocurile de locuinţe, astfel: Faleza Sud cu aproximativ 808 locuri/etaj, Micalaca 500-700 cu aproximativ 108 locuri/etaj, Micalaca 300 cu aproximativ 284 locuri/etaj, Micalaca 100-200 cu aproximativ 432 locuri/etaj.

În total Fast Park-urile vor asigura parcarea pentru aproximativ 13.000 de autoturisme.

 

Zone verzi noi

 

Scenariul include, de asemenea, şi crearea de zone verzi punctuale sau liniare şi locuri de joacă, pentru a crea un aspect omogen la nivelul fiecărui cartier. Proiectantul recomandă acest scenariu datorită capacităţii sale de a atinge obiectivele strategice în legătură cu dezvoltarea urbană şi amenajarea cartierelor de blocuri stipulate în Strategia de dezvoltare a municipiului Arad 2013-2020.

În acest fel, se va elimina parcarea de tip haotic peste spaţiile verzi şi se va asigura un număr de locuri de parcare apropiat de cel necesar populaţiei.

Studiul de fezabilitate urmăreşte respectarea următoarelor condiţii: dotarea fiecărui cartier cu un număr semnificativ de locuri de parcare; realizarea de spaţii de loasir exterioare, prin amenajarea unor spaţii verzi cu dimensiuni considerabile;

dotarea cu noi locuri de joacă pentru copii; aducerea sistemului rutier la parametrii tehnici corespunzători, asigurându-se astfel confort şi siguranţă în circulaţia auto.

În cadrul acestui studiu de fezabilitate s-a identificat câte un element de atracţie principal, care să poată reprezenta un punct de referinţă pentru viaţa socială din fiecare cartier şi care să definească o serie de micro-intervenţii axate pe reorganizarea curţilor interioare ale blocurilor, în care pot fi concentrate locuri de parcare pentru autovehicule, în cadrul zonelor cu vegetaţie existente.

Durata de realizare a investiţiei este de 48 luni, cel mai probabil urmând să fie accesate fonduri europene pentru finanţarea acestui proiect.

Recomandările redacției