pomana-porcului1

Peste 40 de măcelari s-au întrecut la Pecica, în cadrul unei competiţii culinare inedite. Pentru a-şi dovedi măiestria, ei au avut la dispoziţie 14 porci, pe care i-au sacrificat şi i-au gătit după cum au ştiut mai bine.

Cea mai inedită prezentare a avut-o un localnic, care a împodobit un om de zăpadă cu… cârnaţ. Ideea a fost premiată. La Pecica, pomana porcului a ajuns la cea de-a V-a ediţie. Anul acesta în competitie s-au înscris zeci de măcelari, profesionişti, amatori sau de ocazie.

„Treaba merge foarte bine, cu cârnaţul am terminat, ne apucăm de tobă. Am 21 de ani, sunt cel mai tânăr măcelar din Arad. Meseria asta se fură”, a spus Robert Ceck.

Dintre specialităţile pregătite de competitori, cele mai spectaculoase au fost cele îmbunătăţite cu carne de vânat dar si cele asezonate cu… zăpadă.

„Avem un cârnaţ vânătoresc tăiat mărunt, avem o boia extraordinară şi puţin piper, sare, multă carne şi multă bunavoinţă. Păcat că gustul nu se poate filma. Am primit un porc de la Primărie să ne facem de cap cu el”, a spus Danci Petru, din Pecica.

„I-am pus o ţâră de roşaţă în obraz, să fie mânjit cu cârnaţ şi ce am mai găsit. La cârnaţ am pus sare, piper, usturoi, să fie condimentat”, a spus Stefan Galiş, măcelar din Pecica.

Pentru a alege cea mai bună echipă, organizatorii au invitat degustători din mai multe ţări. „Este o tradiţie frumoasă, în Italia nu mai există această tradiţie, îmi pare rău că această tradiţie nu mai există în Italia de 50 de ani. Îmi place foarte mult în România”. 

„Deja eu am degustat, dar nu eu decid, ci juriul. Se vor alege cel mai bun cârnaţ şi caltaboş, sunt convins că toate sunt bune”, a spus Petru Antal, primarul oraşului Pecica. Anul acesta, câştigători au fost desemnaţi cei care au avut ideea să îşi prezinte produsele pe omul de zăpadă.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției