protocol

Cetatea Aradului se întinde pe o suprafaţă de 90 hectare

Consilierii locali au aprobat protocolul de colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale privind demilitarizarea Cetăţii Aradului, obiectiv care se va realiza în următorii trei ani.

Conform protocolului, Ministerul Apărării Naţionale are obligaţia să acorde accesul reprezentanţilor Municipiului Arad, din cadrul Primăriei municipiului Arad,  pentru efectuarea studiilor şi documentaţiilor tehnico-economice pentru imobilul 1187 Arad Cetate, necesare finanţării pentru lucrările de reabilitare a Cetăţii Aradului, în vederea aducerii în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural.

De asemenea, protocolul mai prevede că municalitatea arădeană trebuie să execute, cu fonduri proprii de la bugetul local, lucrările de investiţii la cazarma 718 Arad Gai, în maxim doi ani.

„Ministerul Apărării Naţionale va preda pe bază de protocol şi proces – verbal de predare – primire imobilul 1187 Arad Cetate, autorităţii publice locale, imediat după predarea-preluarea imobilului reabilitat de către Consiliul Local al Municipiului Arad şi relocarea unităţii militare în acest imobil”, mai prevede protocolul.

Municipalitatea arădeană va trebui să întocmească documentaţiile tehnico-economice, fazele Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Investiţie (D.A.L.I.) şi Studiul de Fezabilitate (S.F.), conform cerinţelor primite  de la Ministerul Apărării Naţionale, să le pună la dispoziţia ministerului pentru a fi avizate de către structurile abilitate şi să execute cu fonduri proprii de la bugetul local lucrările de investiţii la cazarma 718 Arad Gai, într-un termen de maximum trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului protocol de colaborare.

Tot municipalitatea arădeană va trebui să transmită în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în condiţiile legii, un număr de 250 de unităţi locative, împreună cu terenul aferent acestora, pentru personalul Ministerului Apărării Naţionale, realizate prin programe derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, într-un termen de zece ani de la data intrării în vigoare a protocolului de colaborare.

Totodată, administraţia locală va trebui să predea Ministerului Apărării Naţionale cazarma 718 Gai în starea existentă, pe bază de protocol de predare-preluare.

 

Primăria dă 7,5 milioane de euro pentru noua unitate militară din Gai

 

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, zilele trecute, că în anul 2015, după aprobarea bugetului municipiului se va lansa oferta pentru desemnarea constructorului care va moderniza unitatea militară din cartierul Gai, unde vor fi relocaţi militarii din cetate. Investiţia se ridică la 7,5 milioane euro, banii urmăd să fie alocaţi din bugetul local.

De asemenea, Primăria municipiului Arad va iniţia o consultare cu studenţii Facultăţii de arhitectură din Timişoara care vor prezenta procedurile necesare pentru transformarea cetăţii dintr-un obiectiv militar într-un obiectiv civil, după care, se va organiza un concurs internaţional de idei în urma căruia să fie clarificate investiţiile care ar trebui să fie făcute în cetate.

Primarul a mai precizat că una dintre etapele premergătoare transferării cetăţii în circuitul civil va fi realizarea unui plan urbanistic zonal, după care vor urma alte proiecte şi concursuri de idei.

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată la cererea împărătesei Maria Tereza.

Lucrarea a durat 20 de ani (17631783) și a fost executată de mii de deținuți. Proiectată de Ferdinand Philipp Harsch în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea cu șase colțuri.

Recomandările redacției