Coldea

Elena Udrea a fost dusă cu mandat la DNA, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a da cu subsemnatul în dosarul Microsoft. La sfârşitul audierilor, a fost pusă sub control judiciar, presa fiind informată că Udrea urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, pentru că ar fi dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni.

Replica fostei candidate la Preşedinţia României nu s-a lăsat mult aşteptată. A anunţat pe toată lumea că va face o serie de dezvăluiri senzaţionale şi s-a ţinut de cuvânt, doar că probele îi cam lipsesc, cel puţin deocamdată. Potrivit Mediafax, care citează un interviu acordat Hotnews de Elena Udrea, aceasta sare pur şi simplu la gâtul directorului interimar al SRI, arădeanul Florian Coldea, care înainte de a ocupa această funcţie era de facto şeful operativ al instituţiei, fiind prim-adjunct al directorului.

Bani pentru televiziunea lui Ghiţă

Elena Udrea a povestit jurnaliştilor de la Hotnews că Dorin Cocoş, fostul său soţ i-a spus că i s-ar fi cerut de Coldea să-i dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea pe care o înfiinţase în perioada respectivă,  România TV. Cum o astfel de cerere nu putea fi refuzată, banii au fost predaţi acolo unde trebuiau să ajungă. În continuare, deputatul mai susţine că fostul său soţ ar fi avut o legătură specială cu George Maior şi Florian Coldea. La izbucnirea scandalului Microsoft, unde se pomenea şi numele lui Cocoş, care avea să fie ulterior arestat în această cauză, Elena Udrea susţine că a fost rugată de fostul soţ să-i intermedieze o întâlnire cu cei doi şefi ai SRI de la momentul respectiv, pentru că nu poate „să-i apeleze direct” şi ar vrea să lămurească cu aceştia acuzaţiile care i se aduc în dosar, în condiţiile în care ar fi făcut anumite lucruri la solicitarea lui Florian Coldea. Pe lângă cei 500.000 de euro care ar fi ajuns la celebrul Sebastian Ghiţă, o sumă similară ar fi fost trimisă unui institut de sondare a opiniei publice.

Elena Udrea mai susţine că i s-ar fi transmis că Florian Coldea s-ar fi supărat pe ea, pentru că reprezenta o sursă alternativă de informaţii pentru preşedintele Traian Băsescu, afirmând că generalul arădean şi-ar dori să obţină o putere similară cu cea a preşedintelui. În aceste condiţii, a susţinut-o foarte mult pe Laura Codruţa Kovesi să obţină postul de şef al DNA, pentru că are o relaţie foarte bună de colaborare cu aceasta, iar pe Alina Bica, arestată acum într-un dosar de corupţie, nu ar fi dorit-o la conducerea DIICOT.

În aceste condiţii, fosta candidată a Partidului Mişcarea Populară la Preşedinţia României, a dezvăluit că a depus o sesizare la DNA pe numele lui Coldea.

Ghiţă şi SRI resping acuzaţiile

Sebastian Ghiţă respinge acuzaţiile făcute de Elena, susţinând că nu a primit niciun ban de la Dorin Cocoş. De asemenea, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat pentru Mediafax, că instituţia pe care o reprezintă nu doreşte să se pronunţe asupra „acuzaţiilor defăimătoare” aduse de Elena Udrea, „în contextul intensificării luptei anticorupţie”.

„Referitor la alegaţiile exprimate în spaţiul public cu privire la activitatea SRI şi a reprezentanţilor acestuia, precum şi consecvent principiilor şi misiunii sale profesionale, în acord cu atitudinea public exprimată în ultimii zece ani, Serviciul nu se pronunţă cu privire la declaraţiile unor suspecţi aflaţi în urmărire penală, cu atât mai mult la situaţia unor dosare penale la a căror iniţiere şi instrumentare a contribuit […] De asemenea, nu putem să nu remarcăm faptul că aceste acuzaţii defăimătoare la adresa Serviciului şi a reprezentaţilor acestuia apar în contextul intensificării luptei anticorupţie, activitate la care SRI are o contribuţie majoră şi pe care, alături de alte instituiţii abilitate, o va desfăşura în limitele legii şi competenţelor sale, cu determinare, în continuare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al SRI.

Florian Coldea s-a născut la Târnova în 1971, are gradul de general-locotenent, fiind numit prim-adjunct al directorului SRI în 2005. Conform site-ului instituţiei, în anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în 2012 a fost înaintat la gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat la gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. De asemenea, a participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI. După demisia directorului George Maior, Coldea a fost numit director interimar.

Recomandările redacției