lucrari agricole

Am intrat deja în cea de-a doua lună a lui 2015 și în a treia lună (calendaristic vorbind) a acestei ierni ce s-a dovedit în zona noastră – până acum, firește – destul de blândă. Dacă alte activități economice se pot desfășura eficient fără a ține seama de starea meteo, în agricultură totul depinde de… vreme și de starea ei.

Despre preocupările agricultorilor în această perioadă ne-a vorbit inginerul Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Arad. „Deși se spune că agricultorii au acum o perioadă de «odihnă», îmi permit să afirm că nu e tocmai așa; și cine are cât de cât legături cu lumea satului știe că am dreptate. Odihna e numai aparentă, sunt multe de făcut în această perioadă și pe teren: numai să vrei și să te intereseze rezultatele ce le vei obține. Apoi, deoarece agricultura modernă nu mai permite pauze totale ori necunoașterea unor procedee noi ori a unor substanțe nou-apărute, e nevoie și de o instruire continuă – chiar și numai din experiența altora. Iată câteva preocupări pentru cultura mare, de exemplu: finalizarea arăturilor de toamnă – acolo unde e cazul și în funcție de starea vremii și a terenului; fertilizarea culturii semănate în toamnă cu îngrășăminte azotoase; eliminarea excesului de apă: prin șanțuri de scurgere – unde e cazul, firește, fiind un sezon destul de ploios; monitorizarea continuă a stării de vegetație a culturilor de toamnă, nefiind zăpadă“.

Nici în pomicultură ori viticultură nu e vreme de… stat. „În pomicultură, de exemplu sunt operații în această perioadă precum: efectuarea de tăieri la coroana pomilor; efectuarea de tratamente de iarnă împotriva unor dăunători – precum păduchele din San Jose. În viticultură se fac de asemenea lucrări asemănătare oarecum pomiculturi: tăieri specifice; fertilizări mai ales la plantațiile nou-înființate; tratamente precum stropiri cu substanțe specifice pe care viticultorii le cunosc. Aici mai vreau să precizez că anumite tratamente se fac și în urma unor avertizări realizate prin emiterea unor Buletine de avertizare emise de Unitatea Fito-Sanitară Arad, aparținând de Direcția Agricolă. Ele se transmit agentului economic la cererea lui dar se transmit și la Primării care au obligația de a le face cunoscute agricultorilor din teritoriul lor, inclusiv de a le afișa la sediul respectivelor Primării. Subliniez că, mai ales în ultimii ani, Buletinul de Avertizare se emite și pe căi electronice deci toți cei care au posibilitatea îl pot consulta pe site-ul Direcției. Dar, factorii locali au obligația să insiste în a-l face cunoscut tuturor agricultorilor din respectivele comune“ ne preciza directorul Direcției Agricole Arad.

Recomandările redacției