berbecuti

Direcția pentru Agricultură a județului Arad a inițiat recent două întâlniri cu Asociațiile profesionale cu obiect de activitate agricol din județul Arad. Ideea a fost de a veni în întâmpinarea stipulărilor din HG 330/2014 privind „Metodologia pentru stabilirea normelor de venit utilizate la impunerea veniturilor din activităţi agricole“. Discuțiile au relevat însă și o altă problemă extrtem de critică.

„la întâlnirea din 23 ianuarie au fost prezenți doar cinci reprezentanți – din 16 asociații înregistrate la Direcția pentru Agricultură a județului Arad – aceștia venind cu propuneri legate de aceste stipulări. Astfel că am mai organizat o întâlnire, pe 27 ianuarie tot la sediul Direcției la care au mai venit doi reprezentanți ai unor asociații reprezentative din domeniul zootehnic, respecitv domeniul ovinelor care au făcut și ei propuneri. Toate aceste propuneri au fost transmise (până la 30 ianuarie a.c.) la ANAF“ ne-a spus inginerul Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Arad.

În urma discuțiilor cu reprezentanții din zootehnie a reieșit însă și o altă mare problemă pe care aceștia o au în legătură cu valorificarea tineretului ovin din 2014. „Cauza este apariția în unele județe vecine a bolii «limbii albastre» cum e ea cunoscută. Deși aceasta NU A FOST PREZENTĂ la noi în județ, apariția ei a ocazionat la nivel de țară o reducere chiar oprire a exportului la această categorie de ovine. Rezultatul este o scădere drastică a prețului cărnii – de la 10-11 lei pe kilogram,  s-a ajuns la 6-7 lei – prețul nemaiacoperind nici cheltuielile de producție ale oierului. Le-am solicitat acestora o evaluare rapidă a situației berbecuților nevalorificați, pentru a vedea nivelul pierderilor, ținând cont că județul Arad are un număr mare de crescători de oi, numai în jurul municipiului fiind peste 3000 de oi. Se pune problema: ce volum este în tot județul? Crescătorii sunt foarte îngrijorați solicitând o intervenție la nivel de Guvern“ a mai precizat directorul executiv de la Direcția pentru Agricultură a județului Arad.  

Recomandările redacției