inmanarea

Într-unul din numerele trecute ale ziarului anunţam că Dacian Don, redactor la cotidianul Glasul Aradului, a fost declarat câştigător al concursului de poezie „Ce-ți doresc eu ție” – Mihai Eminescu, organizat de senatoarea Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook în luna ianuarie, la aniversarea naşterii geniului tutelar al României şi al românismului. Timpul s-a împlinit şi câştigătorii și-au primit premiile în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi, 3 februarie, la Palatul Parlamentului.  Au fost prezenţi Gabriela Firea (organizatoarea concursului), scriitoarea Lucia Verona şi dramaturgul Horia Gârbea – membri ai juriului care a decis clasamentul final al concursului.

Premiul I i-a fost înmânat lui Dacian Don, pentru poezia „A șasea”, premiul al II-lea a revenit Matildei Georgescu din București, pentru poezia „Contrast”, şi Danielei Ariciu (Ciobanu) din Drobeta-Turnu Severin, pentru poezia „Psalm lui Eminescu”, iar Margaretei Pandelea din București i-a fost oferită o mențiune.

Premianţii au fost primiţi pe poarta de acces A1 a Senatului României şi conduşi pe covor verde la Salonul Alb al Palatului Parlamentului, destinat primirii oficiale a reprezentanţilor institutelor culturale străine şi a diplomaţilor. Gabriela Firea a explicat că a fost ales „…acest spaţiu neutru din punct de vedere politic” pentru a nu lăsa loc interpretărilor.

La o masă rotundă, înainte de decernarea propriu-zisă, premianţi şi juriul au discutat deschis despre iniţiativa concursului în mediul virtual, despre rolul poeziei în societatea actuală, despre apetitul şi interesul cititorilor pentru acest gen literar (se mai citeşte sau nu poezie?), despre motivele şi resorturile care-ndeamnă azi la scrierea poeziei.

Premianţilor le-au fost înmânate diplomele şi cadourile (cărţi), iar lui Dacian Don o tabletă electronică.

Cum poetul îndeobşte premiază iar nu este premiat, Dacian Don i-a oferit senatoarei Gabriela Firea, ca de la poet la poetesă, un volum de poezie şi proză – antologie semicentenară a Cenaclului Luceafărul din Arad, cenaclu condus de Vladimir Belity şi din care Dacian Don face parte.

Gabriela Firea a mulţumit tuturor participanților și a promis că astfel de concursuri vor mai fi organizate.

După o sesiune de fotografii, Gabriela Firea i-a invitat pe premianţi la un tur al Palatului Parlamentului.

Desigur că pentru Dacian Don momentul a fost emoţionant iar impresiile profunde, marcante. „A fost o experienţă unică din toate punctele de vedere. Sunt onorat de premiul care mi s-a acordat, cu atât mai mult cu cât trei scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bucureşti, au considerat poezia mea ca fiind valoroasă. Am fost plăcut surprins de turul oferit ca «extra premiu» celor prezenţi. Pe parcursul a două ore am vizitat cea mai impozantă construcţie din România şi pot mărturisi că este într-adevăr impresionantă. Mulţumesc tuturor celor care au crezut în mine şi celor care m-au premiat. Nu în ultimul rând, mulţumesc cabinetului senatorial din Arad al senatorului Constantin Traian Igaş pentru facilitarea deplasării la Bucureşti. Am fost premiat de o poetă care este senatoare de stânga şi m-a trimis la Bucureşti să-mi iau premiul un senator de dreapta – asta pare ciudat, însă este reconfortant pentru că este cea mai omenească normalitate ”, a declarat Dacian Don.

 

Recomandările redacției