gica-hagi-35218Fotbalul românesc l-a sărbătorit ieri pe Gheorghe Hagi, care a aniversat 50 de ani. Şi acum, Regele rămâne golgeterul echipei naţionale şi este printre puţinii jucători care au evolut pentru Real Madrid şi Barcelona. Cele mai multe trofee din carieră le-a adunat la Galatasaray. În România, Hagi a ieşit de trei ori campion cu Steaua.
A debutat în fotbalul mare la doar 17 ani şi 7 luni. După nici un an, Mircea Lucescu îl chema şi la prima reprezentativă. Farul, Sportul şi Steaua au fost echipele din România la care a jucat Hagi. Cu roş-albaştrii a cucerit de trei ori titlul şi Supercupa Europei.
În 1990, Hagi a făcut pasul spre străinătate. A semnat cu Real Madrid, unde a evoluat două sezoane. A jucat şi pentru rivala Barcelona, nu înainte de a bifa două sezoane în Italia, la Brescia. Şi-a încheiat cariera la Galatasaray, în 2001, după cinci sezoane în care a cucerit patru titluri, două Cupe, două Supercupe, Cupa UEFA şi a doua Supercupă a Europei din carieră. Liderul Generaţiei de Aur, Hagi a participat alături de naţională la trei campionate mondiale şi la trei europene. Şi acum, la 50 de ani, rămâne liderul marcatorilor din istoria tricolorilor.
America, nașterea Generației de Aur
Apogeul echipei naţionale a coincis cu cel mai bun turneu final reuşit de Hagi. În America 1994, tricolorii au scris cea mai de succes filă din istoria fotbalului românesc, iar prestaţia lui Hagi l-a propulsat la FC Barcelona.
1994 a fost cel mai frumos an din istoria naţionalei: tricolorii au ajuns la Campionatul Mondial din America, unde s-au oprit în sferturi, după un meci dramatic, pierdut la lovituri de departajare, cu Suedia. Hagi a fost dirijorul care a orchestrat victoriile de poveste împotriva Columbiei, Statelor Unite şi Argentinei. La finalul turneului în care a marcat trei goluri, Regele a prins podiumul în ancheta pentru cel mai bun jucător, după Romario şi
Stoichkov. Hagi a ieşit în 1994 şi pe locul 4 în topul pentru Balonul de Aur, cea mai bună clasare din istoria fotbalului românesc.

Recomandările redacției