IMAG0019Doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au aflat zilele acestea la Arad, pentru a participa la Adunarea Generală a Judecătoriei. Instanţa arădeană este parte a unui proiect pilot de verificare a activităţii, după criterii ce urmează să fie aplicate la nivel unitar, în întreaga ţară, de anul viitor.

Judecătoria Arad este o instanţă foarte eficientă. Am verificat indicii de desfiinţare a hotărârilor şi am văzut că sunt foarte mici, ceea ce înseamnă că acest corp de judecători de la Arad este foarte bine pregătit. În fiecare an, s-a mers descrescător şi este surprinzător de bine, pentru că la Judecătoria Arad, indicele de desfiinţare este, de 4 ani, în scădere”, a apreciat judecător Norel Popescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Activitatea Judecătoriei din Arad este apreciată mai ales, pentru faptul că instanţa arădeană a dezvoltat un proiect pilot care urmează să fie implementat la nivelul întregii ţări. Este vorba despre transpunerea tuturor dosarelor în on-line, de unde să poată fi accesate cu o mai mare uşurinţă de către toate părţile implicate.

„Am înţeles că s-au făcut chestionare în interior şi feedback-ul este pozitiv, au fost chestionare distribuite şi justiţiabililor şi avocatilor, ceea ce iarăşi este un lucru pozitiv. De asemenea, este lăudabil proiectul în care s-a implicat Judecătoria referitor la dosarul electronic, care le permite părţilor să consulte foarte simplu, de acasă, on line, dosarul. Este o iniţiativă foarte bună”, a declarat Mona-Lisa Neagoe, membru al CSM.

„Astăzi (n.r.- ieri), a avut loc Adunarea Generală a Judecătoriei Arad în cadrul căreia a fost prezentat raportul de activitate aferent anului 2014. La sfârşitul anului trecut, CSM a propus evaluarea activităţii instanţelor din ţară după cinci criterii de performanţă. Am făcut aceasta simulare, deşi aceste criterii urmează să se aplice de anul viitor şi Judecătoria Arad a ieşit ca fiind o instanţă foarte eficientă, la nivel naţional”, a spus Virgiliu Flavius Bradin, preşedinte al Judecătoriei Arad.

Ca şi criterii de performanţă, neoficial, pe un site de specialitate, Judecătoria Arad se află în primele 10, pe ţară.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției