recenzieAm în mână cartea „Atletismul arădean la an aniversar 115 ani, 1899-2014“, Editura Gutenberg Univers Arad, 2014, semnată de prof. dr. Marconi Ioan, carte primită la redacţie.

Este vorba, în realitate, despre cartea „40 de ani de istorie a Atletic Club Arad“  volum apărut în limba maghiară în anul 1939 şi scris de Nagy Imre. Aşa cum de altfel arată şi este coperta interioară! Traducerea cărţii este realizată de Alda Laszlo, iar Cuvântul înainte este semnat de Palagyi Jeno.

Cartea „40 de ani de istorie a Atletic Club Arad“ face o retrospectivă minuţios documentată a istoriei atletismului arădean până în anul apariţiei cărţii, adică până în anul 1939.

Astfel, autorul cărţii, Nagy Imre îşi începe valoroasa lucrare cu prezentarea cadrului de dinaintea apariţiei clubului atletic, descriind profilul vieţii sportive a Aradului din perioada respectivă.

Cartea mai cuprinde  bogate relatări despre viaţa clubului atletic după înfiinţare, dovezi ale participării sportivilor la diferite concursuri din ţară şi străinătate. Bogat ilustrată cu fotografii înfăţişând profiluri de sportivi, secvenţe din întreceri, trofee şi medalii obţinute, obiective care fac parte din patrimoniul clubului atletic arădean (tribuna, sala de popice, panouri de onoare ş.a.), cartea este de un real folos  atât celor ce studiază sportul cât şi celor doar preocupaţi de evoluţia sportivă a Aradului.

Capitole întregi sunt rezervate vieţii sportive de club (care era apanajul unei anumite elite arădene), activităţii de old-boys, precum şi explicit, pe discipline sportive: atletism, fotbal, tenis, scrimă, înot, gimnastică, popice precum şi alte sporturi cum ar fi patinajul, lupte, tir sau handbal.

Autorul cărţii, Nagy Imre acordă spaţii generoase din carte  membrilor fondatori ai Atletic Club Arad, organismelor de conducere cum ar fi Corpul provizoriu, şi Comitetului director al clubului, preşedinţilor de onoare precum şi un tabel complet cu toţi campionii de la Atletic Club Arad.

Cartea lui Nagy Imre este o carte absolut interesantă, utilă şi necesară pentru scrierea completă a istoriei sportului arădean, carte care stă la dispoziţia avidului de sport cu documente inedite, mai puţin cunoscute.

Ceea ce m-a nedumirit efectiv la parcurgerea acestei cărţi a fost faptul că n-am găsit nici o contribuţie cât de mică a prof. dr. Marconi Ioan la realizarea acestei cărţi, deşi numele lui figurează pe copertă. Decât că este unul din sponzori, prin Asociaţia Judeţeană de Atletism Arad. Dar cartea este – cum se precizează pe pagina de gardă şi pe coperta interioară – scrisă în totalitate de Nagy Imre şi este tradusă de Alda Laszlo. Iar prof. dr. Marconi Ioan n-are absolut nici o contribuţie la scrierea aceste cărţi, aşa că nu văd de ce numele-i tronează pe coperta cărţii „Atletismul arădean la an aniversar. 115 ani“.

Este periculos, teribil de periculos pentru prof. dr. Marconi Ioan, care poate fi acuzat de te mai miri ce privind drepturile de autor sau privind moralitatea.

În felul acesta nu m-ar mira ca numele prof, dr. Marconi Ioan să apară azi-mâine pe coperta cărţii „Cei trei muşchetari“ a lui Alexandre Dumas, pe a cărţii „Stelele din Eger“ de Gardonyi Geza sau, mai ştii,  pe cea a cărţii „Amintiri din copilărie“ de Ion Creangă.

Profesore dr. Marconi Ioan, dă-te jos de pe coperta cărţii ce nu-ţi aparţine! Fii fair-play!

Una pestea alta, cartea este bine realizată de Editura „Gutenberg Univers“ Arad iar volumul, ca obiect îţi face plăcere să-l ai pe un raft din biblioteca personală.

Recomandările redacției