protestAşa după cum au anunţat, sindicaliştii interpreţi de la Filarmonica de Stat Arad, s-au ţinut de cuvânt: ieri, la orele 13,30 fix, artiştii instituţiei muzicale arădene au organizat o mişcare de protest. Atât instrumentiştii orchestrei simfonice cât şi membrii Corului Academic al Filarmonicii în frunte cu dirijorul Robert Daniel Rădoiaş, conduşi de liderii Sindicatului Artiştilor Interpreţi s-au postat pe treptele de la intrarea în Palatul Cultural. Au fost afişate pancarte cu obişnuitele lozinci: „Jos Văcean“, „Stop abuzului“, „Sindicatul continuă“ şi „Filarmonica Arad“. Cei circa 50 de artişti-sindicalişti care au participat la protest au manifestat o ţinută decentă, demnă, civilizată, răspunzând cu amabilitate numeroşilor reprezentanţi ai mass-media locală şi naţională care au fost prezenţi.
Cu toate că preşedintele Mihai Dogaru a fost concediat de la Filarmonica arădeană, acesta a fost sufletul evenimentului, secondat îndeaproape de ajutorul său, viceliderul Varyas Tiberiu, el rămânând în continuare să coordoneze sindicatul artiştilor.
Rugat de către ziarişti să expună motivele protestului, liderul de sindicat Mihai Dogaru a spus, printre altele: „După greva generală din luna decembrie a anului trecut, am sperat că autoritatea locală va lua măsuri ferme pentru curmarea neregulilor de la Filarmonică. Am sperat degeaba! Într-adevăr, s-au format două comisii care trebuiau să analizeze situaţia, dar problemele au rămas aceleaşi. După cum văd, autoritatea locală tergiversează în mod inexplicabil rezolvarea problemelor Filarmonicii. Din cau­za acestor neajunsuri ne pleacă artiştii. În prezent în orchestră mai sunt 35 de membri iar în cor mai sunt puţin peste 30. Vreau să vă spun că suntem singura orchestră din lume care nu are concertmaistru. Pot spune că la concertele orchestrei, scaunul concert maistrului este gol. Dar, cel mai mult şi mai mult ne deranjează situaţia incertă de la Filarmonică, situaţie în care artiştii nu se pot manifesta în            plenitudinea capacităţilor lor ar­tistice. Noi mai sperăm că Primăria Arad va rezolva odată pentru totdeauna această situaţie nefastă creaţiei artistice, situaţie din care suferă cel mai mult melomanii arădeni, absolut nevinovaţi de această stare“.
La manifestarea de protest au fost prezenţi şi câţiva melomani, vechi admiratori ai artiştilor muzicieni din Arad.
Întreaga manifestare s-a derulat sub imperiul calmului, al înţelegerii profunde a situaţiei, protestul artiştilor de la Filarmonica de Stat Arad cunoscând şi în rândurile ziariştilor prezenţi o nedisimulată simpatie.

 

Recomandările redacției