scorobete
Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de avocatul Radu Scorobete, faţă de condamnarea acestuia din urmă la doi ani de închisoare cu suspendare, dar şi interzicerea unor drepturi civile.
În motivarea soluţiei, judecătorii ÎCCJ precizează: “Respinge, ca nefondate, apelurile declarate (…) împotriva sentinţei penale nr. 185/PI din 29 septembrie 2014 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia penală. Cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara rămân în sarcina statului. Obligă apelantul intimat inculpat la plata sumei de 250 de lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 50 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”.
În rechizitoriul întocmit primăvara trecută, procurorii precizau că, “în perioada 11-12.03.2014, în calitatea sa de avocat în cadrul Baroului Mehedinți, asigurând asistență juridică unei persoane cercetate în stare de reținere pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, Scorobete a promis unui ofițer de poliție judiciară, din cadrul Poliției orașului Lipova, că îi va remite suma de 500 de euro pentru ca acesta să intervină la un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova. Scopul acestei intervenții a avocatului era acela de a-l determina pe procuror să dispună, față de clientul său, o măsură preventivă, neprivativă de libertate, astfel încât acesta să fie pus în libertate la expirarea perioadei de reținere și să fie cercetat în continuare în stare de libertate. De precizat este faptul că, în realizarea activității infracționale, inculpatul Scorobete Radu a dat dovadă de prudență, în sensul că s-a ferit să remită suma de 500 de euro înainte de luarea hotărârii cu privire la clientul său. Chiar a insistat ca acest lucru să se petreacă la biroul său, atunci când va avea certitudinea că suspectul va fi cercetat în stare de libertate”.

Recomandările redacției