OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn urmă cu 82 de ani, într-o Românie democrată, ceferiştii şi petroliştii s-au ridicat la luptă pentru o viaţă ceva mai bună şi au intrat în grevă. Drept urmare, li s-a răspuns cu gloanţe şi au murit pe capete. Era 16 februarie 1933, iar la Uzinele Griviţa din Bucureşti a curs sânge. În memoria celor care au murit atunci, întru cinstirea jertfei celor care-au pus piepturile înaintea gloanţelor dar n-au avut norocul să moară, ziua de 16 februarie a devenit Ziua Ceferiştilor.
Grup profesional cu disciplină de fier (s-a spus că CFR este a doua armată a ţării!), şi de o solidaritate impresionantă (doar minerii puteau rivaliza în solidaritate cu ei), ceferiştii  şi-au purtat cu mândrie peste timp gloria şi eroismul. În acest spirit, vechii ceferişti, acum venerabili cu părul nins, s-au reîntâlnit pentru a sărbători ziua profesiei lor şi pentru a omagia sacrificiul înaintaşilor.
Despre întâlnirea de suflet şi de inimă a ceferiştilor de ieri ne-a vorbit cu căldură şi cu emoţie inginerul Aurel Mureşan, om a cărui viaţă profesională a-nceput şi s-a încheiat în uniforma Căilor Ferate Române, acum ajuns la 80 de ani. „Ne-am adunat vechii colegi ceferişti din Arad chiar în ziua de 16 februa­rie, Ziua Ceferiştilor, spre a cinsti memoria înaintaşilor noştri şi pentru a rememora întâmplări din viaţa noastră profesională. Suntem tot mai puţini de la an la an, deoarece ne adunăm doar vechii ceferişti – şi nu mai suntem chiar tineri. Ne amintim cu emo­ţie de viaţa noastră de ceferişti, de „a doua armată a ţării”. Să ştiţi că chiar aşa a fost: eram a doua armată a ţării ca disciplină şi pregătire profesională. Să fii ceferist era mai mult decât o mândrie; era o onoare! Şi-acum, la 80 de ani, am emoţii greu de OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA legitimaţie de ceferistexplicat când aud şuierat de locomotivă sau zgomot de roţi pe calea de rulare. CFR ne-a intrat în sânge şi nu ne mai putem vindeca”, ne-a spus aproape cu lacrimi în ochi vene­rabilul Aurel Mureşan.

Recomandările redacției