cenaclu

Astăzi a avut loc obişnuita şedinţă a Cenaclului literar „Luceafărul“ Arad. Întrucât acest cenaclu este singurul din Arad care-şi anunţă în mod public şedinţele, celelalte desfăşurându-şi întâlnirile într-un cadru mai intim şi mai ferit de ochii publicului amator, este de la sine înţeles că „Luceafărul“ este frecventat de cei ce vor să-şi prezinte noile producţii literare precum şi de cei cărora pur şi simplu le place să asiste la dezbateri literare. Acesta este şi motivul, cred eu,  pentru care şedinţa de ieri a stârnit destul de mare interes, prezenţa fiind numeroasă. Mai cu seamă că a citit Eugen Pădureanu, un  scriitor interesant.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele Cenaclului „Luceafărul“ poetul Vladimir Belity.

Eugen Pădureanu, la origine profesor de istorie, a citit de această dată proză scurtă, el obişnuind să prezinte cenacliştilor şi versuri.

Autorul şi-a prezentat patru proze scurte: „Salomeia“, „Poveste pentru (ne)adormit copiii“, „Talcioc“ şi „Cetăţene… de bunăvoie şi nesilit de nimeni…“

Pe marginea textelor citite de Eugen Pădureanu au comentat Vladimir Belity, Petre Don, Constantin Dehelean, Mircea Iovi, Gheorghe Vesa, Alexandru Chiş (care a prezentat cenaclului şi o savuroasă caricatură semnată de el) şi Constantin Frăţilă.

În urma comentariilor pe marginea prozelor citite a reieşit că Eugen Pădureanu a prezentat nişte texte interesante, apropape în unanimitate fiind remarcată proza  „Talcioc“.

Putem spune că ieri am văzut un Eugen Pădureanu inedit, stăpân pe mijloacele literare, cu un verb viu, captivant, cu multă imaginaţie.

Ca o concluzie, Vladimir Belity, preşedintele cenaclului a afirmat că dacă ar mai scrie încă 4-5 texte asemenea prozei „Talcioc“, Eugen Pădureanu ar putea edita o carte foarte reuşită.

În şedinţa viitoare a cenaclului, din data de 8 martie, va citi nimeni altul decât Vladimir Belity, care va prezenta un grupaj de poezii de format fix.

Recomandările redacției