furturi

În România, se fură ca-n codru. În Arad, companiile de pază şi protecţie au recrutat personal suplimentar, pentru a face faţă fenomenului. Practic, nu trece zi fără ca la poliţie să nu fie sesizate cel puţin câteva astfel de cazuri. S-a ajuns la un punct în care hoţilor nu le mai pasă că sunt filmat sau prinşi în flagrant.

„Aici se vede cum merge cu pantofii să caute un unghi mai bun, în care să nu fie filmat”. Individul din imagini a fost prins de agenţii de pază şi predat poliţiei, după ce a furat o pereche de pantofi sport. Suspectul a repetat isprava în aceeaşi zi, de 3 ori, în magazine diferite. Bărbatul a făcut şi scandal şi chiar a urinat printre standurile cu haine.

În acelaşi complex comercial, dar la un alt magazin de haine, patru indivizi au încercat să fure un stand întreg de haine. Nu le-a păsat deloc că sunt filmaţi şi nici că ar putea fi prinşi.

Ghinionul hoţilor a fost ca şefa de magazin i-a văzut chiar de la început şi le-a anticipat intenţia. „Celălalt s-a încărcat de geci, cel puţin 10-15 geci erau acolo. Am venit, i-am prins şi am reuşit să îi gonesc din magazin. Aici ceream ajutor, că mai aveam 3 băieţi în magazin”, a spus şefa de magazin.

În acelaşi centru comercial, 3 indivizi pregăteau o altă lovitură, la fel de şocantă. Echipa de hoţi este formată, de această dată, dintr-o femeie şi doi bărbaţi. Perechea intra în magazin exact în momentul în care una dintre vânzătoare a mers la toaletă. Hoţii au reuşit să fure câteva geci cu tot cu umeraşe, în doar câteva secunde.

„Nu a furat ce a fost ieftin. Urmăreşte dacă se uită cineva, nu se grăbeşte, vrea să vadă dacă se uită vânzătoarea, e pe fază. Le-a luat şi merge liniştit până la ieşire”. Până la urmă, hoţii au fost identificaţi de poliţişti, însă prejudiciul nu a mai putut fi recuperat.

Zilnic, poliţiştii arădeni cercetează persoane care fură din magazine, li se întocmesc dosare penale pentru furt sau furt calificat. Aceste infracţiuni se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de până la 5 ani. Sunt multe situaţii în care, pe baza imaginilor din magazine, aceste persoane sunt prinse, după ce comit aceste infracţiuni. De obicei, pentru că legislaţia este permisivă, hoţii sunt lăsaţi în libertate şi primesc doar o amendă penală, pe care nu prea o achita.

Cristian Cotuna

Recomandările redacției