OLYMPUS DIGITAL CAMERAProblema ajutoarelor alimentare de la UE pentru persoanele defavorizate are, așa după cum se știe, de anul trecut o altă abordare. Astfel, conform notei numită „Informare pentru primării privind atribuții în derularea la nivel județean a Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014“ unde se stipulează aceste noutăți, noua abordare este după cum urmează: „Începând cu anul 2014 fostul Program European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (PEAD) derulat în perioada 2007-2013 de Agen­ția de Plați si Intervenție în Agricultură devine Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) care trece în competența Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice cât şi Ministerul Afacerilor Interne și păstrează în mare atribuțiile avute anterior în derularea Programului. La nivelul instituțiilor publice locale, Consiliile Județene implicate în derularea PEAD în perioada 2007-2013 nu vor mai avea atribuții iar primăriile participante la Program vor avea atribuții sporite. Baza legală europeană pentru POAD este constituită de Regulamentul nr. 223/2014 al Parlamentului european si al Consiliului din 11 martie 2014 care înlocuiește legislația europeană anterioară în domeniu. Cadrul legal național este H.G. 799/2014 care stabilește cadrul colaborării instituționale necesar implementării POAD2014 în România şi categoriile de persoane care vor beneficia de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul POAD“.
Situația de la Bata
Din spusele viceprimarului La­dis­lau Heleport „unele categorii de localnici – respectiv pensionarii cu venituri sub 400 lei – nu au primit aceste ajutoare deși ar fi avut dreptul“. Pentru a rezolva situația, reprezentanții administrației bătane s-au adresat autorităților județene.
În urmă cu câteva zile au primit o adresă din partea Prefecturii prin care se stipula: „Revenim la adresa Ministerului Fondurilor Europene nr. 11771/21012015 legată de organizarea compensării între primării și între județe cu privire la distribuția ajutoarelor alimentare în cadrul POAD2014 cu următoarele informații: anexat vă transmitem stocurile de alimente excedentareale unităților administrativ-teritoriale din județele Arad, Timiș, Bihor și Hunedoara, urmând (…) să decideți cu care din aceste unități administrativ-teritoriale veți realiza compensarea de produse“.
Administrația comunei Bata a luat act de această notă și a stabilit, după contacte telefonice să facă respectiva compensare cu administrațiile comunelor Marginea și Dumbrava din județul Timiș. Aceasta deoarece conform aceleiași note „primăriile cu nevoi suplimentare vor asigura și suporta costurile cu preluarea excedentelor de alimente în baza unui acord scris cu primăria care are stoc, avizat de Instituția Prefectului“ prin urmare distanța mică dintre cele două comune constituia de asemenea unul din criteriile alegerii.
Alimentele vor fi la Primărie
Dacă totul se va derula conform procedurii, chiar de săptămâna viitoare bătanii care se încadrează criteriilor și care au rămas restanți vor putea să-și ridice alimentele. „Vorbim de circa 100 de persoane care urmează să primească aceste pachete. În această săptămână noi rezolvăm toate for­- malitățile și joi să facem deplasarea după pachete astfel ca de săptămâna viitoare să putem face distribuirea lor către bătanii care au drptul să le primească. Pachetele vor fi găzduite la sediul Primăriei de unde ele vor putea fi ridicate pe baza Cărții ori Buletinului de identitate, după caz“ ne spunea viceprimarul comunei Bata, Ladislau Heleport.
Termen strâns
Formalitățile de compensare trebuie finalizate în timp scurt deoarece procedurile au termen de încheiere în 25 februarie 2015, după cum precizează aceeași notă venită din partea Prefecturii.
(F.B.)

Recomandările redacției