Interviu cu primarul oraşului Pecica, Petru Antal

interviu primar PecicaRecent am purtată o interesantă discuție cu domnul Petru Antal, primarul orașului Pecica, în legătură starea proiecteleor derulate în oraș dar și actuala situție vizavi de Bugetul pe 2015.
– În ce stadiu se află, domnule primar, bugetul oraşului pe anul 2015?
– Bugetul oraşului pe anul în curs a fost votat de către membrii Consiliului Local Pecica în data de 14 februarie 2015, după consultările prealabile cu comisiile de specialitate ale Consiliului şi, bineîn­ţeles, cu aparatul de specialitate al Primăriei.
– În ce măsură se poate baza Pecica în acest an pe sumele alocate din bugetul central şi din cel al judeţului?
– Din păcate, în 2015 localităţile care susţin bugetul de stat, adică acele comune şi oraşe care au o economie dezvoltată, nu mai primesc nici un leu de la stat. Asta în ciuda faptului că statul încasează sume consistente în bugetul central de la noi! În schimb, judeţele sărace şi codaşe la încasări vor primi toate sumele din bugetul de stat. În timp ce noi, celelalte localităţi, fruntaşe, trebuie să ne descurcăm cum putem, din bugetul local şi eventual din proiectele finanţate de Uniunea Europeană pe care le câştigăm. Nu spun că nu trebuie să ajutăm judeţele şi localităţile cu posibilităţi financiare reduse, trebuie să existe un anumit nivel de solidaritate dar banii trebuie împărţiţi corect şi înţelept.
Mi se pare nedrept ceea ce se întâmplă şi faptul că Guvernul pedepseşte acele comunităţi care sunt active, produc şi au rezultate pe plan economic. Este o mare nedreptate pe care a făcut-o acest Guvern PSD prin H.G. nr. 14 din 2015.
– Care sunt cele mai importante proiecte de investiţii pe care le-aţi cuprins şi doriţi să le realizaţi în acest an?
– Avem mult de lucru şi în acest an pentru a continua dezvoltarea oraşului. Prioritatea principală este finalizarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă şi a celei de canalizare, precum şi finalizarea extinderii staţiei de epurare pentru a putea deservi toate gospodăriile racordate. Vrem să finalizăm modernizarea zonei Juncanu, pentru ca aceasta să aibă un aspect demn de oraş. Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii 2 şi a străzilor adiacente trecem la etapa finală a proiectului: construirea sensului giratoriu de la intersecţia DN 7 cu strada 2, în zona Juncanu. Acesta va face mai uşoară intrarea pe strada 2 în condiţii de trafic intens şi va încetini şoferii care tind să calce prea tare pedala de acceleraţie şi pe raza oraşului. Tot în completarea proiectului de modernizare a zonei centrale, urmează să plantăm pomi ornamentali pe străzile deja modernizate.
În primăvară, cel mai probabil în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilelor Oraşului, vrem să
inaugurăm Hala Agroalimentară.
O altă prioritate este pietruirea tuturor străzile pe care se execută lucrări de introducere a reţelei de apă şi canalizare, pentru a le readuce la starea iniţială.
Avem în proiect asfaltarea străzii 340 şi crearea de trotuare pe strada 427.
Anul acesta o să finalizăm şi drumul de centură al oraşului, ce leagă podul peste Mureş de DN 7, şanţurile de scurgere a apei pluviale fiind realizate pe aproximativ jumătate din lungimea totală.
De anul trecut se lucrează și la consolidarea clădirii mici a Şcolii Generale nr. 2 şi în 2015 vrem să finalizăm modernizarea exterioară și interioară; după ce în prealabil am schimbat acoperişul.
– Ce proiecte aveţi pentru satele aparţinătoare Turnu, Se­derhat şi Bodrogu Vechi?
– La Turnu dorim să reabilităm Căminul Cultural şi să pietruim străzile. Un alt proiect ar fi introducerea reţelei de apă şi canalizare, o dorinţă mai veche al celor de aici. Am o veste bună pentru torneni: recent am câştigat un proiect cu finanţare UE ce ne va permite să realizăm reabilitarea Grădiniţei din sat.
La Sederhat, ne-am propus să realizăm trotuare pe strada 2 şi să introducem reţeaua de apă pe toate străzile.
La Bodrogu Vechi, dorim să reparăm străzile şi… le pregătim o surpriză locuitorilor: în luna august vom ține, pentru prima dată, Ziua Satului.
– Ştiu că aveţi o strategie pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea urbană a oraşului; în ce stadiu se află şi cu ce continuă în 2015?
– Strategia oraşului face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, care cuprinde mai multe localităţi din ţară. Această strategie are în vedere paşii de dezvoltare a localităţii pe care do­rim să-i facem în următorii zece ani.
– Aţi anunţat că Hala Agroalimentară va fi inaugurată în această primăvară; când şi ce va oferi pentru comercianţi şi cumpărători?
– Va fi una dintre cele mai mo­derne construcţii de acest tip din judeţul Arad şi deja achiziţionarea mobilierului este în curs dar şi celelalte dotări. Hala va oferi cele mai bune condiţii atât pentru comercianţi cât şi pentru pecicanii ce vor face aici cumpărăturile.
– La Pecica, în ultimii ani, evenimentele cultural-sportive s-au ţinut lanţ de-a lungul întregului an; cum va fi anul acesta?
– Diferenţe mari între acest an şi anul trecut nu vor fi. Și în 2015 avem un calendar bogat de activităţi, ceea ce înseamnă un număr mare de evenimente culturale şi sportive care sper ca și în acest an să fie pe gustul tuturor.
– Au existat mai mult plângeri vizavi de condiţiile de drum lăsate în urmă de firma ce face lucrările de extindere a reţelei de apă şi canalizare; ce ne puteţi spune legat de acest aspect?
– Din păcate firma lucrează contra timp, fiind un termen de finalizare bine stabilit şi este nevoită să continue şi în condiţii nu foarte prielnice unor astfel de lucrări. Dar… asta nu-i o scuză pentru disconfortul creat pe mai multe străzi din oraş. Am făcut mai multe sesizări la instituţiile prin care se derulează proiectul şi aşteptăm să se rezolve cât mai repede disconfortul creat pecicanilor cu aceste lucrări. Ştiu că e neplăcut dar aceste lucrări nu         depind doar de noi, vorbim zilnic cu reprezentanţii firmei pentru a re­media situaţiile neplăcute. Lucrările se apropie însă de finalizare şi vreau să le mulţumesc celor ce locuiesc pe străzile unde există probleme pentru înţelegerea de care dau dovadă, cu gândul la confortul care se va crea odată cu introducerea utilităţilor.
– Proiectele cu finanţare europeană au contribuit semnificativ la dezvoltarea oraşului. Ce    v-aţi propus pentru acest an?
– La fel ca la fiecare început de an şi acum avem o listă cu ce ne-am dori să realizăm prin accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniu­nea Europeană.la Uniunea Europeană. Aş începe cu asfaltarea unei porţiuni din Drumul Bătaniei, printr-un proiect derulat de către GAL „Lunca Mureşului de Jos” cu sediul în oraşul nostru. Vom continua apoi dezvoltarea Fermei de bivoli, cu al treilea proiect comun derulat cu localita­tea Mórahalom din Ungaria, prin crearea de noi spaţii de agrement.
Reabilitarea staţiei de epurare este în curs, pentru a putea deservi un număr de 15.000 de gospodării, în loc de 3.000, la câte face faţă în prezent.
Am câştigat un nou proiect – de 4,3 milioane de lei prin care vom reabilita Uzina de Apă, îmbunătăţind astfel calitatea apei de la reţea. Tot legat de reţeaua de apă, vrem să racordăm şi satele aparţinătoare Turnu şi Sederhat iar la Turnu şi reţeaua de canalizare.
Avem şi un proiect pentru reabilitarea Grădiniţei „Momac”, câştigat recent cu finanţare europeană, clădirea având nevoie de reparaţii mai ales la partea de acoperiş.
Un al proiect se află în stadiul de licitaţie şi vizează construirea a 49 de case sociale în Pecica.
Având în vedere că bugetul    Uniunii Europene pentru 2014-2020 este încă la început şi încă nu se cunosc toate liniile de finanţare, urmărim cu foarte mare atenţie orice posibilitate care se potriveşte cu ceea ce dorim să realizăm în oraşul Pecica şi în satele aparţinătoare.

Recomandările redacției