protectie

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiş” Arad a sărbătorit, sâmbătă, 28 februarie, Ziua Protecţiei Civile, armă menită să protejeze populaţia împotriva pericolelor, ostilităţilor sau a catastrofelor şi s-o ajute să depăşească efectele lor imediate, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acesteia.
În România, protecţia civilă a luat fiinţă prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de „apărare pasivă”, având ca scop „limitarea efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”.
Dintre atribuţiile protecţiei civile se pot enumera : identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţiei rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.
Cu această ocazie, vineri, 27.02.2015, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad a organizat evenimentul „porţi deschise”, între orele 10-14, la sediul inspectoratului din strada Andrei Şaguna, unde vizitatorii au putut vedea tehnica de intervenţie a Detaşamentului Arad.

În paralel cu aceste evenimente aniversare, la data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad a comemorat, de asemenea, şi 30 de ani de la trecerea în nefiinţă a col. Gheorghe Cuzmanov, comandantul Grupului de Pompieri Arad, decedat pe timpul deplasării într-o misiune.

Colonelul Cuzmanov Gheorghe a fost primul comandant al Inspectoratului de Prevenire a Incendiilor Arad, înfiinţat la 1 martie 1968 ca urmare a reorganizării administrativ teritoriale a României.În data de 27 februarie 1985, col Cuzmanov Gheorghe se deplasa la un incendiu izbucnit la „Autoservice Dacia” în Aradul Nou. Pe Calea Timişorii, datorită poleiului autoturismul Dacia 1300, a derapat şi a intrat în coliziune cu o autobasculantă, col. Cuzmanov Gheorghe, suferind răni foarte grave. În 28 februarie 1985 a decedat la spitalul judeţean Arad. A fost înmormântat cu onoruri militare în data de 02.03.1985, cel ce a condus Grupul de Pompieri Arad timp de 17 ani si a murit pe timpul îndeplinirii misiunii”, informa ISUJ Arad.

 

Recomandările redacției