cantina

Au trecut opt ani de activitate neîntreruptă de la înființarea Cantinei Sociale „Sfântul Ierarh Nicolae” din Arhiepiscopia Aradului. Cu acest prilej, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, s-a săvârșit o slujbă Te Deum de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite până acum.

Acest aşezământ social a luat fiinţă în urma unei trebuinţe manifestate în rândul persoanelor fără nici un venit sau cu venituri reduse, a vârstnicilor singuri sau a familiilor cu mulţi copii şi fără posibilitate de întreţinere şi care zi de zi solicitau sprijin pentru o pâine şi alimente. La îndemnul Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, prin bunăvoinţa credincioşilor arădeni, a societăţilor specializate în produse sanitare şi cu implicarea celor instruiţi, la 27 februarie 2007 se săvârşeau slujba sfinţirii şi darea în folosinţă spre folos obştesc a obiectivului social aşezat sub purtarea de grijă a Sfântului Ierarh Nicolae.

S-au scurs opt ani în care s-a văzut şi s-a simţit cu prisosinţă ajutorul Sfântului Ierarh Nicolae în lucrarea săvârşită în slujba semenilor, răstimp în care familii şi societăţi, oameni darnici şi brutării pun mână de la mână şi sprijină efortul Arhiepiscopiei Aradului de a asigura pâinea şi hrana caldă în fiecare zi de luni până vineri, pentru 80 de persoane.

cantina1În aceeaşi zi a fost dat în folosinţă un nou aşezământ spre folosul celor mici, anume Centrul de zi „Naşterea Maicii Domnului“. Acesta, urmăreşte prevenirea excluderii sociale a copiilor şi familiilor cu risc crescut de izolare socială sau aflate în incapacitate de a oferi condiţii minimale de subzistenţă, creştere şi educaţie, printr-un program de servicii educaţionale, sociale, psihologice şi medicale oferite în cadrul centrului, promovarea reabilitării bazate pe comunitate, pentru copiii aflaţi în dificultate şi pentru familiile marginalizate, prin susţinerea parteneriatului social, ca modalitate de implicare activă şi asumare a responsabilităţii sociale. Centrul oferă copiilor din medii defavorizate condiţii de educaţie după orele de şcoală, pentru a-i feri în perioada cea mai vulnerabilă de „atracţiile“ străzii.

Valoarea totală a produselor necesare bunei desfăşurări a Cantinei a fost, în anul 2014, de peste 80.000 lei, majoritatea produselor fiind primite de la creștini darnici cu inimă mare, familii, societăţi şi cinci brutării care sprijină efortul Arhiepiscopiei Aradului de a asigura pâinea şi hrana caldă în fiecare zi. Într-un mod cu totul deosebit amintim aici și Programul „Masa Bucuriei” al Patriarhiei Române încheiat cu Selgros Cash & Cary, în care este inclusă și Cantina Socială Sfântul Nicolae. O mângâiere se aduce beneficiarilor și la săvârșirea Slujbelor de Parastas ridicate la cantină, de credincioșii care vor să dăruiască de pomană celor nevoiași și lipsiți de ajutor. Totodată, prin Serviciul Social – Filantropic beneficiarii primesc îmbrăcăminte şi încălţăminte, articole de igienă personală, precum şi consiliere de specialitate, ajutor în vederea găsirii unui loc de muncă şi sprijin pentru obţinerea sau reînnoirea actelor de identitate.

„Aducem mulțumiri din suflet pentru generozitatea arătată până acum, tuturor binefăcătorilor, ostenitorilor şi donatorilor acestei cantine sociale, rugând pe Bunul Dumnezeu să le dăruiască cele cerești în locul celor părintești”, a declarat părintele Gabriel Mariș – consilierul social al Arhiepiscopiei Aradului.

Recomandările redacției