religie

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, s-a deschis și în orașul de pe Mureș o filială a Asociației Părinților pentru Ora de Religie (APOR).

Ședința de constituire s-a desfășurat în aula Facultății de Teologie a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, duminică, în prezenţa lui Romeo Moșoiu, Vicepreședintele APOR România.

De asemenea, la şedinţa de constituire au mai participat Protos. Dr. Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Florin Sirca, inspector de religie la ISJ Arad, Flavius Petcuț, protopopul Aradului, părinți ai elevilor și profesori și preoți din municipiu.

În deschiderea şedinţei, Romeo Moșoiu a făcut o prezentare a istoricului APOR și a misiunii sale prezente și viitoare, după care a urmat o dezbatere, cu luări de cuvânt din partea participanților şi alegeri pentru forul de conducere a filialei arădene.

După propunerile făcute și în urma votului exprimat s-a constituit structura de conducere a filialei APOR Arad, care este formată din: președinte – avocat Ioana Tutunaru, vicepreședinți: Diana Șimonca – Oprița, Cosmina Sîrban, Sorin Ilca, Doru Conopan, secretar – Maria Sinaci, cenzor – Tofan Spiridon.

Asociaţia Părinților pentru Ora de Religie (APOR) s-a înființat în urma deciziei Curții Constituționale a României referitoare la statutul orei de religie în școlile de stat, la inițiativa mai multor părinți.

Demersul lor a plecat de la recunoașterea importanței acestei discipline de studiu pentru formarea integrală a copiilor și se concentrează, în special, pe dreptul părinților de a-și exprima liber și responsabil opțiunea pentru ora de religie. Propagarea idei folosește din plin mijloacele moderne, cei prezenți fiind invitați să-și promoveze pe propria pagină de Facebook, contul APOR-ului.

De asemenea, se are în vedere sesizarea oricăror probleme ce apar în procesul de completare și depunere a cererilor înainte de părinți către secretariatele școlilor.

S-a făcut apel ca cei prezenți să-și folosească toate mijloacele democratice pentru a înființa filiale ale asociației în fiecare localitate și chiar în fiecare școală, astfel încât membri acesteia să poată interveni la toate palierele pentru a face cunoscute drepturile părinților.

Recomandările redacției