viroze

Medicii epidemiologi din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad au înregistrat într-o singură săptămână peste 2.400 de pacienţi cu viroze respiratorii şi pneumonii. Numărul îmbolnăvirilor este în creştere faţă de săptămâna trecută, când a atins un prag istoric pentru ultimii ani. „S-au înregistrat 1.775 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, dintre care 79 de pacienţi au necesitat internare. În ceea ce priveşte numărul pneumoniilor, şi acesta este în creştere cu o sută de cazuri faţă de săptămâna trecută. Astfel, s-au înregistrat 643 de cazuri, cu 80 de internări“, ne-au declarat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

„Pneumonia este o boală cu denumirea populară «aprinderea de plămâni» şi poate avea o formă acută sau cronică (de durată) ce se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Grupele de risc sunt reprezentate de persoanele cu imunodepresie, persoanele în vârstă şi copiii mici. Se estimează că 5% din totalul persoanelor internate în spital suferă de pneumonie. Aproximativ 1 până la 5% din bolnavi au contractat boala prin manevre iatrogene (tehnici medicale). S-a constatat că vârful de incidenţă este atins mai ales de pneumoniile virale şi cele produse de pneumococi în lunile reci ale anului“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

În cazul pneumoniei, la nivel pulmonar se desfăşoară procesul vital al respiraţiei. Oxigenul trece din căile respiratorii în sânge, iar produşii de catabolism, cum ar fi dioxidul de carbon, sunt transferaţi din sânge în căile respiratorii, pentru a fi eliminaţi la exterior. Astfel, medicii atrag atenţia că deteriorarea funcţionalităţii pulmonare poate pune în pericol viaţa pacientului.

Recomandările redacției