tbc

Guvernul a aprobat Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România pentru perioada 2015-2020. Strategia are ca scop reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creșterea aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cu toate progresele înregistrate în ultimii 12 ani, România este țara cu cea mai mare incidență a tuberculozei în cadrul Uniunii Europene (de patru ori peste media UE), având una dintre cele mai mici rate de vindecare și, corelativ, prezentând o creștere anuală a rezervorului de pacienți infecțioși. Judeţul nostru se găseşte printre primele zece din ţară în ceea ce priveşte incidenţa bolii. Numărul de cazuri cu care se confruntă Aradul este de ordinul câtorva sute. Cele mai multe cazuri de tuberculoză din ţară se găsesc în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Dolj, Gorj, Mehedinţi sau Ilfov. „O mare parte dintre cazurile din Arad provin din alte judeţe ale ţării, acesta constituind şi motivul pentru care avem atât de multe cazuri. Migraţia populaţiei cu probleme sociale către vest dar şi creşterea numărului de cazuri sociale sunt principalele surse de provenienţă a bolii. Totuşi, în ultima perioadă infectările au scăzut foarte mult datorită campaniiilor de informare şi educare, prin caravanele pe care le-am organizat în zonele cu incidenţă ridicată a bolii precum Sântana, Comlăuş, Curtici, Vinga sau adăpostul de noapte din municipiul Arad“, ne-a declarat dr. Gheorghe Nini, medic primar pneumolog şi şeful secţiei TBC din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză provin din rândurile populaţiei cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, respectiv 55 – 65 de ani.

Strategia își propune ca obiectiv final asigurarea condițiilor pentru eliminarea tuberculozei ca problemă de sănătate publică în România, până în 2050. Printre obiectivele specifice, Strategia urmărește până în 2020: asigurarea accesului universal la metodele rapide de diagnostic; diagnosticarea a cel puțin 85% din toate cazurile estimate de tuberculoză sensibilă și tuberculoză rezistentă multidrog; tratarea cu succes a cel puțin 90% din cazurile noi și a cel puțin 85% din retratamente; tratarea cu succes a 75% din cazurile de tuberculoză rezistentă multidrog; reducerea ratei generale a mortalității cauzate de tuberculoză la mai puțin de 4,3 la 100.000 de locuitori; scăderea generală a incidenței bolii; îmbunătățirea generală a capacității sistemului sanitar de a controla tuberculoza.

Strategia Națională de Control a Tuberculozei acționează conform unor principii de bază: asigurarea unui diagnostic rapid și complet (inclusiv prin implementarea metodelor moderne care scad timpul de diagnosticare de la șase luni la două săptămâni); asigurarea unui tratament complet, continuu și corect administrat; asigurarea aderenței la tratament prin intervenții centrate pe nevoile pacientului (inclusiv cele de sprijin socio-psihologic, prin care se urmărește scăderea ratei de abandon a tratamentului).

Adoptarea Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei face posibilă mobilizarea de resurse din fondurile structurale în perioada de programare europeană 2014-2020, precum și a altor fonduri europene nerambursabile. Prin atingerea obiectivelor anuale, cheltuielile totale, după un vârf în anul 2016, vor scădea treptat până în 2020. Bugetul total aferent Strategiei 2015-2020 pentru activitățile de diagnostic, tratament, dotare a laboratoarelor, supraveghere și resurse umane se ridică la aproape 1,571 miliarde lei.

Recomandările redacției