religie

Societatea arădeană are perspectivele unui viitor promiţător. Deşi lovită de securea inculturii şi a ignoranţei unora dintre maturi, care consideră că locul religiei nu mai are ce căuta în şcoli, copiii arădeni le-au administrat acestora o lecţie usturătoare de bun simţ şi conştiinţă. Într-o proporţie uriaşă, copiii din judeţul Arad îşi doresc să înveţe în şcoli despre Dumnezeu. „Din totalul de 49.969 de elevi din judeţul Arad s-au înscris pentru orele de religie un număr de 47.592, însemnând 95,24%“, ne-a informat prof. Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

În acest fel Aradul s-a dovedit un judeţ mai spiritual decât restul ţării, media naţională fiind de 90 de procente.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a centralizat situaţia preliminară a opţiunilor exprimate de elevi sau de părinţii/reprezentanţii legali ai acestora privind participarea la ora de religie, în conformitate cu prevederile Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 669/12.11.2014. Datele înregistrate în sistem până vineri, 6 martie, ora 18:00, indică faptul că, la nivelul întregii ţări, au fost introduse 2.123.685 de cereri, reprezentând 89,75% din totalul celor 2.366.086 de elevi eligibili să formuleze cereri pentru a lua parte la ora de religie.

Reamintim că prin Decizia nr. 669/12.11.2014 emisă de Curtea Constituţională a României, a fost admisă excepţia de neconstituţionalitate ridicată în legătură cu prevederile art. 18 alin. (2), teza întâi din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 („La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”) şi s-a constatat că dispoziţiile acesteia sunt neconstituţionale. În motivarea deciziei, se arată că manifestarea liberă a opţiunilor implică în mod necesar iniţiativa proprie a persoanei în sensul frecventării disciplinei religie şi nu consimţirea tacită sau refuzul expres. În sensul acestei decizii, elevilor majori şi părinţilor/reprezentanţilor legali ai elevilor minori li s-a oferit posibilitatea de a solicita participarea la orele de religie.

Prin intermediul unei note transmise în data de 16 februarie, Ministerul Educaţiei a informat elevii şi părinţii cu privire la prevederile legale privind participarea la orele de religie în virtutea deciziei CCR, precum şi cu privire la faptul că, în situaţia în care doresc să îşi exercite dreptul constituţional de a participa la aceste ore, conform confesiunii proprii, trebuie să solicite acest lucru unităţii de învăţământ.

Unul dintre motivele pentru care MECS a stabilit data de 6 martie 2015 ca termen-limită pentru colectarea opţiunilor de a studia disciplina religie, este şi faptul că pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, dată începând de la care prevederea declarată neconstituţională îşi încetează efectele juridice.

Un alt motiv este că, în ceea ce priveşte anul şcolar 2015-2016, stabilirea disciplinelor opţionale se face în această perioadă. În baza caracterului opţional al participării la studiul disciplinei religie, a nevoii de a prefigura necesarul de cadre didactice pentru această disciplină şi a obligaţiei MECS de a asigura necesarul de personal didactic prin scoaterea la concurs a catedrelor vacante, opţiunile pentru participarea la orele de Religie din anul şcolar viitor trebuiau făcute în această perioadă.

În măsura în care elevii majori sau părinţii/reprezentanţi legali ai elevilor minori doresc să opteze pentru participarea la ora de religie după data de 6 martie, precizăm că acest lucru este posibil, în conformitate cu prevederile legale ce statuează exercitarea acestui drept.

  • Cetatean spune:

    „Judet mai spiritual” – de fapt, la foarte multi parinti le-a fost jena de „ce vor spune altii, daca nu fac cerere”. In realitate, cel putin dupa parerea mea, cel putin 50 % din populatie sunt atei mai mult sau mai putin convinsi. Daca inainte de ’89 nu se cadea sa recunosti ca esti religios, ba chiar, in unele meserii era interzis ca sa mergi la biserica (armata, politie, etc.), dupa ’89 s-a cazut complet in extrema cealalta, adica acum „nu da bine” recunoasterea faptului ca esti ateu. S-a ajuns la situatia ca nici macar o toaleta ecologica nu poate fi pusa in functiune fara a aduce un sobor de preoti.

  • Gheorghe Grecu spune:

    Cea mai accesibila oferta de lucru! Suntem in continua extindere, cu mari perspective pentru perioada urmatoare! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: locmunca.office@gmail.com

  • Dorin spune:

    Da, cum sa nu…….dupa ce imi spune copilul ca desi, ora de religie ar trebui sa fie la inceputul sau sfarsitul zilei, ca el si clasa lui o au taman la mijlocul zilei, si ca daca nu vrea religie, il scot din clasa sau il pune sa faca curatenie, ce sa fac? sa nu semnez? in orasul asta, unde toti sunt neamuri si au relatii cu cine sa te iei de piept?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției