cetatea

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunţat, vineri, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local Municipal că se gândeşte la o altă strategie pentru preluarea Cetăţii Aradului, inclusiv la organizarea unui referendum local, în condiţiile în care Ministerul Apărării continuă să tergiverseze acest caz, timp în care monumentul se degradează.

Discuţiile au fost generate de faptul că Ministerul Apărării Naţionale a cerut municipalităţii modificarea protocolului de colaborare privind tranferul Cetăţii Aradului în patrimoniul local, modificări care nu au fost aprobate de consilieri.

Primarul a spus în plenul şedinţei că “există un grup de oameni care militează pentru Cetate în timp ce un alt grup face orice ca Cetatea să nu revină oraşului”.

“Noi discutăm din 2012 de când avem Guvernul Ponta la conducerea ţării despre preluarea Cetăţii în urma unei Hotărâri de Guvern din 2010. Au trecut cinci ani în care municipalitatea şi-a îndeplinit toate condiţiile, recunoscute în protocolul aprobat în urmă cu două luni, şi, totuşi, Ministerul Apărării Naţionale ne solicită schimbarea protocolului prin constrângeri mult mai mari decât în Hotărârea de Guvern. Am senzaţia că suntem un grup de oameni care milităm pentru Cetate şi un grup de oameni, printre care prefectul Aradului, parlamentarii PSD, care fac orice ca cetăţenii să nu primească Cetatea. Oare care este interesul politic al statului şi al Ministerului Apărării Naţionale vizavi de această cetate?”, a spus primarul.

Acesta a mai adăugat că se impune o nouă strategie în ceea ce priveşte preluarea Cetăţii Aradului din domeniul public al statului în domeniul local.

“Cred că este momentul ca cetăţenii să nu mai aibă încredere în Ministerul Apărării Naţionale şi în Guvernul Ponta şi trebuie să transmitem un mesaj de dorinţă clară a cetăţenilor pentru ca municipalitatea să preia Cetatea, care zi de zi se degradează, deoarece proprietarul, care este statul roman, nu a investit niciun leu. Ori facem un referendum, pe care toată lumea l-a criticat prima dată când l-am propus, susţinând că va fi organizat în an electoral. Acum nu suntem în an electoral. Trebuie să mobilizăm societatea civilă şi să găsim soluţii”, a mai spus Gheorghe Falcă.

De asemenea, primarul a mai subliniat faptul că în cazul în care se va mai tergiversa preluarea Cetăţii vom asista la degradarea ei în continuare, ceea ce presupune costuri mai mari pentru modernizarea ei.

La rândul său, Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad a spus că există premise ca municipalitatea “să preia o ruină de la Minister”.

“Cetatea Aradului este un moment istoric de categoria A care se ruinează pe z ice trece. O să preluăm o ruină şi pierdem ocazia să folosim acest obiectiv în campania pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Propun să cerem proprietarului întreţinerea acestui monument deosebit”, a spus Bognar.

Consilierii locali nu au aprobat, vineri, noile condiţii cerute de Ministerul Apărării Naţionale, aleşii locali fiind de acord că Agenţia Naţionale a Locuinţei nu va putea realiza în 3 ani locuinţele pentru militari, caz în care municipalitatea ar pierde Cetătea. Iniţial, în protocol a fost prevăzută realizarea locuinţelor ANL în zece ani, fapt agreat de municipiul Arad.

 

Recomandările redacției