Lansare Sfântă

Atunci când ai vrea să mergi într-o călătorie dar n-ai bani suficienţi, poate tot mai găseşti câţiva lei să-ţi cumperi o carte pe temă, bine scrisă, bine ilustrată şi foarte bine documentată, satisfacţia intelectuală obţinută fiind aproape identică cu cea reală.  Acest lucru se potriveşte perfect pentru credincioşii creştini doritori să facă un pelerinaj pios pe Muntele Sfânt Athos, dar n-au posibilitatea sau timpul necesar unei atari călătorii. În acest sens, le recomand cu căldură să procure cartea „Athos – Muntele Sfânt al rugăciunii, smereniei şi înţelepciunii“, carte scrisă de prof. Pavel Sîrbu şi apărută recent la Editura „Gutenberg Univers“ Arad.

Trebuie să menţionez încă de la început că profesorul Pavel Sîrbu nu este la prima carte de acest fel, el mai publicând două, în ambele tratând tema creştinismului, a pelerinajului la locurile sfinte.

În prima sa carte,  „Pelerin la locurile sfinte“, scriitorul de călătorii Pavel Sîrbu ne prezintă o carte  de suflet, în care sunt prezentate locurile unde Domnul nostru, Iisus Hristos s-a plămădit, a trăit, a murit şi a înviat din morţi întru mântuirea noastră.

A doua sa carte, „Egiptul de la Faraoni la Creştinism“ este rezultatul unui pelerinaj în Egipt, prezentând pe larg această civilizaţie a grandorii, a orgoliilor exacerbate din lumea faraonilor până la apariţia în viaţa acelui popor a bisericilor şi mănăstirilor creştine.

Cea de-a treia carte scrisă de Pavel Sîrbu, cartea de faţă, „Athos – Muntele Sfânt al rugăciunii, smereniei şi înţelepciunii“ este un foarte bun ghid pentru cei ce nu-şi permit o călătorie reală pe Sfântul Munte, dar vor să-i trăiască din plin spiritul şi dumnezeirea.

La începutul lucrării, Pavel Sîrbu face cuncoscut cititorilor săi împrejurarea în care a conceput pelerinajul pe Muntele Sfânt, prezentându-le totodată pe  cele trei persoane care l-au însoţit, una dintre acestea – preotul Zaharia Iova – chiar scriind în carte un „Cuvânt înainte“.

Pe parcursul cărţii, Pavel Sîrbu ţine captivantă atenţia cititorilor cu informaţii utile şi picante, de la felul cum au obţinut viza pentru Muntele Sfânt (viza se numeşte Diamonitrion), până la precizarea că pelerinajul pe Muntele Athos este permis doar bărbaţilor, iar cei ce încalcă această regulă sunt pedepsiţi de Codul Penal cu închisoare de până la doi ani.

Urmează într-o succesiune halucinant de frumoasă, descrierea zecilor de lăcaşuri de cult şi locuri pline de evlavie, hoteluri şi chilii pentru oaspeţi populate de pelerini creştini şi necreştini, preoţi, călugări sau localnici, descrierea cu talent de peisagist profesionist  a formelor naturale de relief, a obiceiurilor locului. Pavel Sîrbu este un talentat scriitor de călătorii, verbul său te îndeamnă să vizitezi musai locurile descrise de el, iar spaţiile sfinte atinse te atrag ca un magnet spre împlinirea visului fiecărui creştin adevărat, apropierea de dumnezeire, atingerea sublimului creştin, veneraţia.

Iar dacă notăm că aproape fiecare pagină din carte este însoţită de fotografii policrome pentru a ilustra şi a întări frumuseţea celor relatate, vă veţi convinge că această carte este ca un manual de creştinism, ca o lecţie panoramică despre iubirea către Dumnezeu, lecţie pe care ne-o predă nouă, copiilor lui Iisus Hristos. Iar profesorul Pavel Sîrbu, atunci când nu le poate vorbi copiilor despre Dumnezeu, îi vorbeşte lui Dumnezeu despre copii, prin aceste sfinte pagini despre Muntele Sfânt. Iar noi, cititorii cărţii ne înfiorăm căci suntem cu toţii copiii lui Dumnezeu.

Cartea lui Pavel Sîrbu, „Athos – Muntele Sfânt al rugăciunii, smereniei şi înţelepciunii“, scoasă la Editura „Gutenberg Univers“ Arad, 2015, este o carte foarte bine tipărită, pe o hârtie cretată, specifică albumelor de artă, care face onoare artei tipografice şi îi dă o ţinută nobilă de filigran dăltuit în hârtie nepreţuită, dând greutate cuvântului tipărit.

Ca o aureolă de deasupra sfinţilor apostoli creştini, „Binecuvântarea“ Înaltpreasfinţiei Sale Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, binecuvântare orânduită la începutul cărţii, preamăreşte şi pune pecetea valorii pe o lucrare despre Muntele Sfânt al Creştinătăţii.

Facem precizarea că lucrarea „Athos – Muntele Sfânt al rugăciunii, smereniei şi înţelepciunii“ de Pavel Sîrbu este dedicată strănepoatei autorului, Natalia Maria Vancea, născută chiar în timpul pelerinajului pe Muntele Sfânt Athos.

Recomandările redacției