asistenta%201[1]Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară din subordinea Consiliului Local al municipiului Arad a marcat, luni, în parteneriat cu Asociația Cetatea Voluntarilor, Ziua Internațională a Asistenței Sociale.
Evenimentul s-a desfășurat la Cantina municipală, printre participanţi numărându-se reprezentanți ai administrației publice locale, ai societăţii civile, elevi, studenți şi voluntari.
„Evenimentul s-a înscris în cadrul general al promovării demnității și valorilor oamenilor. Evenimentul a promovat tematica legată de asistența socială și a fost organizat sub forma unor ateliere de lucru tematice la care
şi-au adus aportul toți participanții. Marcăm în acest fel importanța asistenței sociale și munca asistentului social, precum și conceptul de unitate în diversitate prin îmbinarea componentei de comunitate cu cea de responsabi­litate”, a precizat Oana Pârvulescu, directorul instituţiei.
Asistența socială este un domeniu interdisciplinar, cuprinzând noțiuni de sociologie, drept, psihologie, economie. Pe parcursul vremii a avut de suferit, în perioada regimului comunist fiind margina­lizată, dar o dată cu căderea regimului, și-a câștigat treptat, statutul meritat.
Asistența socială intervine în procesul schimbării realităților proble­matice cu care se confruntă unele categorii de persoane defavorizate, prin acordarea de prestații și servicii, încearcă înțelegerea problemelor sociale și înlăturarea lor.
În acest proces, relația specialist-beneficiar are o importanță majoră și trebuie să aibă la bază principiul demnității umane.
Atât specialistul cât și beneficiarul trebuie să își respecte mutual demnitatea, aceasta fiind un indicator care arată calitatea raportului dintre specialist și beneficiar. Respectarea demnității beneficiarului contribuie la îmbunătățirea imaginii de sine a acestuia, iar pe lângă oferirea resurselor materiale necesare, se acționează și asupra componentei cognitive a acestuia, demnitatea oferită contribuind la procesul schimbării realității pro­blematice și la respectarea persona­lității acestuia. Importantă este și respectarea demnității asistentului social, aspect care contribuie la motivația sa și la calitatea serviciului acordat.

Recomandările redacției