strategia

Piesele de teatru şi concertele simfonice sunt evenimentele culturale care se află în topul preferinţelor arădenilor în ceea ce priveşte evenimentele organizate în judeţ, conform unui sondaj efecturat pentru elaborarea Strategiei culturale a judeţului Arad pentru perioada 2015-2020.

Specialiştii care au realizat strategia au făcut un inventar al ofertei culturale şi a produselor culturale oferite diferitelor nişe de consum cultural, precum şi o analiză a gradului de satisfacţie la nivelul consumatorilor culturali finali, dar şi al părţilor interesate.

Astfel, un număr de 182 de persoane au răspuns la un chestionar fomat din 7 întrebări, privind consumul cultural, percepţia cu privire la oferta culturală şi aşteptările cu privire la oferta culturală.

Din acestă analiză a reieşit faptul că 55 la sută dintre cei intervievaţi au participat, în ultimul an, la 1-2 evenimente culturale, 54 la sută au participat la 2-5 evenimente culturale, iar 50 la sută au participat la mai mult de 5 evenimente culturale. Un procent de 23 la sută dintre repondenţi a declarat că nu a participat la niciun eveniment cultural în ultimul an.

“Se distinge astfel un interes mare al locuitorilor pentru viaţa culturală a judeţului, aproximativ 90% dintre aceştia participând la una din instanţele culturale oferite în ultimul an.

Referitor la tipul de act cultural a reieşit faptul că cel mai căutat eveniment este piesa de teatru (aproximativ 30% din respondenţi participând în ultimul an), fiind urmată de concertul la Filarmonică (15%).

Pe locul al treilea se află Zilele Oraşului/Comunei sau Festivalurile (13 %), fiind urmate de pelerinajul religios (10%), vernisajul galeriei de artă şi muzeul (la egalitate – 5,5%), biblioteca judeţeană (2%), pe ultimul loc fiind teatrul de marionete.

Cele mai căutate evenimente culturale, ca intenţie de participare viitoare sunt concertul la Filarmonică şi festivalul, urmate de pelerinajul religios şi piesa de teatru.

Evenimentele sau activităţile culturale ce prezintă cel mai puţin interes sunt biblioteca judeţeană şi teatrul de marionete, acesta din urmă fiind unul dintre punctele de interes redus, atât ca prezenţă, cât şi ca interes pentru viitor.

Ultima întrebare a chestionarului se referă la instituţiile cărora respondenţii le dau cea mai mare încredere în organizarea de evenimente culturale.

Din acest punct de vedere, Centrul Cultural Judeţean Arad este creditat de mai mult de 50% din respondenţi ca fiind un bun organizator de evenimente culturale. Acesta este urmat de Filarmonica de Stat Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” şi Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol” Arad, pe ultimul loc fiind plasat Complexul Muzeal Arad.

Chestionarele au fost interpretate la nivelul unui număr de 182 de respondenţi din

judeţul Arad, atât din mediul urban, cât şi rural, cu respectarea strictă a tuturor precizărilor deontologice în domeniu.

În vederea unei analize riguroase a răspunsurilor la chestionare, s-a realizat compararea acestora cu concluziile unor studii anterioare, astfel încât să se atingă dezideratul oferirii unei imagini complete a consumului cultural în prezent din judeţ.

Deşi se află în topul preferinţelor consumatorilor de cultură din Arad, Filarmonica de Stat trece prin momente dificile cauzate de desele, şi penibilele, ieşiri …în decor ale actualului director Corneliu Văcean. Aproape toţi artiştii din filarmonică au cerut, în repetate rânduri, recurgând chiar la greva generală, înlăturarea actualului director din fruntea unei asemenea instituţii de prestigiu.

 

Recomandările redacției