vaccin

Medicii de familie arădeni atrag demult atenţia asupra pericolelor la care părinţii îşi expun copiii dacă nu sunt de acord cu anumite vaccinuri specifice vârstei. Mai mult, micuţii care nu sunt vaccinaţi pot risca să nu fie acceptaţi la grădiniţe sau şcoli, deoarece reprezintă un pericol pentru comunitate.

Faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copii poate avea repercusiuni grave. Un motiv pentru care părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor lor este faptul că ei se informează din surse neoficiale, care pot conduce la interpretări greşite.

„Deşi sunt cazuri şi în în judeţul nostru de refuzuri, în comparaţie cu celelalte judeţe din ţară, părinţii sunt responsabili. Rata de nevaccinare în judeţul nostru este destul de scăzută, părinţii acceptând să îşi vaccineze copiii. Anul trecut, în luna februarie, din 318 copii sugari au existat 20 de refuzuri (6,29%) şi 24 de neprezentări (7,54%). În luna august din 288 de copii cu vârste între 0 şi un an, au existat şase refuzuri (2,08%) şi 50 de copii nu s-au mai prezentat (17,56%), motivul principal fiind probabil neglijenţa. Cele mai multe nevaccinări s-au înregistrat în mediul rural“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Părinţii refuză pentru că au înţeles greşit conceptul de consimţământ informat. Acest concept european nu înseamnă că vaccinul este periculos, ci că părinţii trebuie să ia la cunoştinţă amănunte legate de vaccinare. „Vaccinurile care se folosesc azi sunt incomparabil mai lipsite de riscuri decât cele folosite acum 10, 20 de ani şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Din păcate, părinţii nu se informează de pe site-uri profesionale, ci de pe diverse forumuri sau site-uri care nu au nicio legătură cu medicina şi de multe ori avem această problemă a refuzului vaccinării. Părinţii îşi asumă îmbolnăvirea cu boli grave a copilului lor şi nu ştiu cum ar putea să se uite un părinte în ochii copilului dacă aşa ceva se întâmplă. Pe de altă parte, părintele îşi asumă şi neprimirea copilul în colectivitate, pentru că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru copiii mai fragili. Un copil nevaccinat este un perciol pentru el însuşi şi pentru cei din jur“, ne-a declarat dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad.

Copiii nevaccinaţi pot risca să dezvolte mai multe boli foarte grave. Printre acestea se numără tuberculoza, hepatita B, cancer, ciroză, difterie, tetanos, tuse convulsivă severă, oreion, pneumonii, poliomielite.

„Orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau o procedură medicală, inclusiv vaccinarea. Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa. Consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului“, susţine Loredana Ungureanu.

La nivel european în ţara noastră se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din UE (din peste 1.500 de cazuri depistate în acest an, jumătate sunt în România). De asemenea, România este pe locul al doilea la frecvenţa pojarului, diagnosticat de şapte ori mai des, faţă de rata medie europeană. Şi rubeola, şi pojarul pot fi mortale, când apar complicaţii. Astfel că din cauza unui banal pojar, 500 de copii mor anual.

În anul 2011, în România, tuberculoza a înregistrat o incidenţă de 82,8 cazuri la 100.000 locuitori şi o mortalitate de 7 decese/100.000. De asemenea, în acelaşi an, la nivel mondial, au fost înregistrate 4.867 cazuri noi de difterie. Tot în anul 2011, în România au fost confirmate 19 cazuri de îmbolnăvire cu tetanos, cu 13 decese, 78,9% fiind la persoane cu vârstă mai mare de 30 ani.

Recomandările redacției