ziua

Cu ocazia Zilei Poliţiei Române, 25 martie, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad a organizat o serie de manifestări care să marcheze însemnătatea acestei zile.

În acest sens, în data de 24 martie, la sediul IPJ Arad  a avut loc Ziua Porţilor deschise, prilej cu care, arădenii au putut să experimenteze câteva din secretele muncii de poliţie, dotările logistice cu ajutorul cărora îşi desfăşoară activitatea poliţiştii. Sute de elevi şi copii au participat la această activitate, îndeplinindu-şi visul de a fi „în misiuni” alături de poliţişti, pentru o zi. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad a fost luat cu asalt de 800 de vizitatori, care s-au bucurat să înveţe secretele muncii poliţieneşti şi să cunoască dedesubturile activităţii agenţilor de poliţie. Cei mici au fost transportaţi cu autospecialele poliţiei dar şi cu motocicletele din dotare. Copiii au fost încântaţi să poată experimenta pe pielea lor munca poliţienească.

În data de 25 martie, când se sărbătoreşte în toată ţara Ziua Poliţiei Române, au fost organizate o serie de evenimente, printre care avansări în grad, depuneri de coroane la monumentul din faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad şi exerciţii demonstrative, care să exemplifice o parte din munca agenţilor de poliţie. Manifestările au început la orele 12.00 în sala festivă a IPJ Arad, unde a avut loc ceremonia avansărilor în grad, premierea celor mai buni politişti, câştigătorii competiţiilor sportive la fotbal, tir, tenis de masă, şah, organizate cu aceasta ocazie de  către IPJ Arad şi Asociaţia Sportivă Arpolis, precum şi cei mai pricepuţi jurnalişti la Cupa presei la TIR.

Începând cu orele 13.00, în semn de omagiu, la monumentul poliţiştilor decedaţi în Decembrie 1989, din faţa Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad, a fost depusă o coroană de flori.

De la orele 10.00, pe platoul din Piaţa Avram Iancu,  poliţiştii au prezentat arădenilor autolaboratorul criminalistic mobil, destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional. Poliţiştii au explicat celor interesaţi modul în care laboratorul mobil le permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme şi realizarea de portrete robot. Zeci de arădeni au participat la acţiunea din Piaţa Avram Iancu, printre care mulţi elevi şi copii de grădiniţă care s-au bucurat să fie martorii exerciţiilor demonstrative desfăşurate.

„Au fost expuse autoturismele din dotarea IPJ Arad, VW, Dacia Logan, motociclete, autospeciala folosită de către Serviciul de Acţiuni Speciale şi evident au fost prezenţi şi mascaţii, cum sunt ei cunoscuţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Camelia Tuduce.

Câinii de serviciu, partenerii de nădejde ai poliţiştilor au avut şi ei un moment special, fiind organizată şi o demonstraţie specială susţinută cu câinii campioni ai Şcolii de dresaj a lui Adrian Nicolăiţă. Câinele lup Falco şi-a demonstrat abilităţile într-un exerciţiu de amploare, în care şi-a ascultat dresorul cu conştiinciozitate. Pentru început, Falco a răspuns comenzilor bazice ale dresorului, dar apoi a acţionat pentru prinderea infractorilor într-un exerciţiu format din trei părţi. Câinele a reacţionat când o persoană a refuzat să se legitimeze, a atacat agresorul unei femei şi de asemenea, a prins „atacatorul” unei persoane într-o acţiune de negociere alături de agenţii de poliţie.

 

Recomandările redacției