FNSAExecutivul intenţionează să modifice Legea Salarizării. Conform Me­diafax, reprezentanţii Guver­nu­lui au anunţat, la România Tv, că acesta pregăteşte o nouă lege a salarizării, în care se vorbeşte de un salariu minim brut de 1.200 lei şi unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, în loc de 111 câte există în prezent.
Potrivit sursei citate, sindica­liştii prezenţi în studio au acuzat Guvernul de incompetenţă, susţinând că introduce eronat unele profesii în categoria meseriilor necalificate, dând astfel exemplul profesia de şofer. De menţionat că ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat  că proiectul legii salarizării urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului, guvernanţii intenţio­- nând să aplice noile prevederi începând cu anul viitor.
Partenerii sociali au fost ocoliţi
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), structură care-i reprezintă pe bugetarii din administraţia locală, susţin că nu au fost nici măcar informaţi cu privire la intenţiile Guvernului, aşa că despre eventuale consultări nici nu poate fi vorba. „Nu ni s-a transmis niciun conţiunut al niciunui proiect de Lege a Salarizării. Să nu uităm că anul viitor vine campania electorală, iar Guvernul a început-o mai repede. Acum se fac aceleaşi promisiuni pe care cei care conduc acum Executivul le-au făcut şi în campania electorală precedentă, în baza cărora au câştigat atunci alegerile. Mai mult, nu pot să vă spun. Nu putem să ne exprimăm niciun punct de vedere dacă nu avem conţinutul proiectului”, ne-a declarat Tiberiu Negrei, vicepreşedinte al FNSA şi lider al Sindicatului Funcţionarilor din cadrul Primăriei Timişoara, la care sunt afiliate sindicatele multor primării din judeţul Arad.
Bogdan Şchiop, secretar general al FNSA, a ţinut să precizeze că a vorbit şi cu alţi lideri sindicali şi că nimeni nu a primit nicio informare privind proiectul noii legi. „Proiectul pe care îl discută Guvernul la televiziuni, nu a fost discutat cu niciun partener social. Nici federaţiile, nici confederaţiile nu au fost informate cu privire la intenţiile guvernanţilor. Nu ştiu ce are de gând Guvernul să facă până la urmă, să treacă legea prin Parlament, să-şi asume răspunderea, habar n-am”, susţine Şchiop.  Acesta a ţinut să precizeze că federaţia în conducerea căreia se află este una reprezentativă la nivel naţional, pentru administraţia locală, având aproximativ 35.000 de salariaţi.
Se strâng semnături pentru grevă
Secretomania de care dă dovadă Guvernul şi cu această ocazie este un motiv în plus pentru sindicaliştii din administraţie să se pregătească de o nouă grevă, dupa greva de avertisment care a avut loc recent. „Până pe 10 aprilie, continuăm să strângem semnături. După acea dată, în funcţie de numărul de membri care sunt de acord cu greva vom decide data la care vom organiza acţiunea. Trebuie să ştiţi că după ce am declanşat conflictul de mun­că, nici doamna ministru al Muncii, Rovana Plumb, nici domnul ministru al Dezvoltării Regio­nale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, nu s-au întâlnit cu noi, că de domnul Ponta nici nu poate fi vorba, că doar nu se coboară el să se întâlnească cu noi. L-au trimis la înaintare, să discute cu sindicatele, pe domnul Liviu Pop, care n-are niciun mandat de negociere”, a mai spus Tiberiu Negrei.

Recomandările redacției