ulalaConducerea Uniunii Locale a Aso­ciaţiilor Locative Arad (ULALA) se declară împotriva modului în care se doreşte modificarea Legii  241/2006, ce reglementează modul în care funcţionează serviciul de apă şi canalizare. Un proiect legislativ po­trivit căruia cetăţenii ar putea să încheie contracte individuale pentru apă şi canalizare a primit aviz favorabil din partea parlamentarilor de la Comisia Juridică, astfel încât locatarii de la bloc ar putea fi obligaţi să-şi monteze repartitoare de apă similare cu cele căldură, ceea ce înseamnă o cheltuială nejustificată.
„Așteptăm cu mare interes normele de aplicare a acestor modificări care în opinia noastra vor creea probleme în cazul condominiilor cu distribuţie verticală, aşa cum s-a întamplat şi cu repartitoarele de costuri pentru încălzire. Repartitoarele de apă se vor monta la fel ca şi cele pentru căldură, iar citirea şi calculul vor fi făcute, fie de furnizor, fie de o firmă specializată. Consu­mul va fi taxat însă tot la branşament, ca şi până acum, astfel încât locatarii vor plăti contravaloarea repartitoarelor, iar ulterior serviciile de citire şi calcul, fără ca aceste cheltuieli suplimentare, ce vor majora costul întreţinerii să aibă rost”, a declarat Dorina Lupşe.
Liga Habitat semnalează mai multe nereguli
Aceasta a ţinut să precizeze că la ultima întâlnire a Ligii Habitat s-a discutat despre acestă problemă, ajungându-se la concluzia că propunerea de modificare a legii încalcă o serie de principii de care trebuie să se ţină cont într-un condominiu. Astfel, nu se ţine cont de forma de proprietate indiviză care există într-un condominiu şi că orice metodă de măsurare a consumurilor individuale trebuie aplicată la limita de proprietate, pentru că doar astfel se poate măsura şi consumul comun. „Propunerile nu ţin cont de specificul alimentării cu apă şui anume că nu pot fi excluse pierderile de pe ţevile de după contorul de bran­şa­ment şi alte consumuri, precum spălatul scărilor, udatul spaţiilor verzi, ceea ce constitue consumuri comune. Argumentarea pro­punerii legislative care promovează individualizarea consu­­mu- rilor şi distribuţia orizontală, respectiv posibilitatea închiderii consumului unui rău-platnic are în lege şi în practica susţinută de lege şi alte rezolvări în justiţie. Oprirea apei nu este însă o soluţie decât in extremis, având în ve­dere calitatea vieţii şi igiena pro­- prietarilor”, se arată, printre altele într-un document al Ligii Habitat.
Propunere legislativă
De asemenea, Dorina Lupşe a ţinut să precizeze că Liga Habitat a înaintat o propunere legislativă, menită să rezolve problemele ridicate, propunere care a fost trimisă senatorilor şi deputaţilor. „Sunt spaţii unde trebuie montate cel puţin trei repartitoare de apă rece, în bucătărie, baia mare şi baia mică, ceea ce înseamnă costuri în plus pentru oameni. În 25 de ani ar fi trebuit să se facă distribuţia pe orizontală, dar în loc să facă acest lucru vedeţi şi dumneavostră ce fac”, a încheiat Lupşe.

  • ioan vlad spune:

    inainte de sarbatori sa mergeti undeva……………

  • Cetatean spune:

    In orice bloc cu locatari cinstiti, care nu vor ca sa-si fure vecinii, exista deja contoare de apa calda si rece. Daca e cazul, chiar la mai multe puncte de consum. Ceea ce e la comun, e o sursa infractiuni. Ca atare, se revolta numai cei care au trait pe spinarea vecinilor. Fiecare sa plateasca ceea ce consuma !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției