drum forestierDirecţia Silvică Arad (DSA) a rea­bilitat un drum forestier cu o lungime de 13,4 kilometri, care pe o lungime de 2,5 kilometri trece pe o proprietate privată. Informaţia a fost făcută pu­blică de reprezentanţii Ocolului Silvic Privat Nadăş, care au devenit „beneficiari” ai investiţiei fără voia lor.
Drumul auto forestier (DAF) care a fost refăcut de DSA fără ca acesta să fie în întregime în administrarea instituţiei face legătura dintre Nadăş şi Cimercea. Din considerente care ne scapă, cei de la DSA nu au luat în considerare faptul că fac o investiţie pe un teren privat, ceea ce silvicultorii cu care am stat de vorbă, ne-au spus sub protecţia anonimatului, că este de neconceput. Din câte ştim, situaţia ar putea fi şi mai gravă, fiindcă la mijloc ar fi şi un proiect cu fonduri europene.
Potrivit informaţiilor pe care le avem, angajatul DSA care răspunde de drumuri nu ar fi ştiut pe ce teren se face investiţia, iar după o discuţie cu proprietarul terenului s-ar fi panicat, luând legătura de urgenţă cu şefii ierarhici, în speţă Teodor Ţigan, directorul DSA şi Adam Crăciunescu, directorul general al RNP Romsilva, care i-ar fi transmis să continue lucrarea.
DSA a încercat să dreagă busuiocul întocmind un protocol
Într-o primă fază, proprietarii terenului forestier au fost nedumeriţi de ceea ce se întâmplă şi au luat legătura cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, pentru a-i informa că fac o ilegalitate, având în vedere că este vorba de bani publici, mai mult suma investită pe terenul lor este foarte mare. Astfel, prin adresa înregistrată la Direcţia Silvică cu numărul 8621/01.04.2013,  familia Colţeu transmitea instituţiei conduse de Teodor Ţigan că „Direc­ţia Silvică Arad a angajat în nume propriu efectuarea unor lucrări de refacere a drumului forestier FE006 DAF Nadăş-Cimercea, drum din care un sector de lungime de 2,5 kilometri se află în proprie­tatea noastră.”
Cei de la DSA au încercat apoi să dreagă busuiocul, întocmind apoi un protocol, cu numărul 3761/23 mai 2013, pe care l-au trimis proprietarilor, pentru a fi semnat, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că familia Colţeu nu a dorit să fie părtaşă la o ilegalitate.
În condiţiile în care drumul a fost realizat în baza unui proiect, am fi curioşi să aflăm cine a întocmit şi cine a depus documentaţia, cine a aprobat sumele necesare, cine a făcut recepţia lucrărilor şi care au fost costurile. De altfel, localnicii cu care am sta de vorbă, revoltaţi de cele întâmplate, cer Parchetului şi Poliţiei să se autosesizeze.
Reclamaţii nerezolvate
Trebuie spus că DAF Nadăş-Cimercea se află în administrarea Ocolului Silvic Beliu, care, de-a lungul timpului, a făcut obiectul mai multor reclamaţii rămase, din informaţiile noastre, nerezolvate.
Localnicii povestesc că la cele două cantoane ale Ocolului Silvic Beliu aflate la Nadăş s-ar fi făcut recent inspecţii. La unul dintre ele se pare că ar fi fost descoperite pagube de 30.000 de lei, iar la cel de-al doilea, de peste peste 60.000 de lei. Potrivit surselor noastre, cele două cantoane s-ar afla în subordinea şefului de district Traian Alb, acesta fiind implicat direct în gestionarea lor. De altfel, se pare că unul dintre pădurari nu a mai vrut să preia înapoi cantonul, după ce a fost în concediu medical, ulterior acestuia propunându-i-se să accepte gestiunea depozitului de material lemnos de la Ocolul Silvic Beliu. Gurile rele spun că se doreşte ca pădurarul să fie menţinut în sistem pentru a nu spune ceea ce ştie. Asta, pentru că, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, Alb nu ar fi avut dreptul să preia personal gestiunea unuia dintre cantoane, aşa cum ar fi făcut-o. Mai mult, gurile rele spun că şeful de district se ocupă şi de exploatarea masei lemnoase, prin intermediul unei firme deţinute de cumnatul său.
De menţionat că, din datele pe care le deţinem, controalele începute la Ocolul Silvic Beliu nu s-au terminat încă. Aşteptăm cu nerăbdare să aflăm care vor fi rezultatele finale, asta, cu atât mai mult cu cât încă nu ni s-a răspuns ce măsuri s-au luat referitor la sumele rezultate din vânzarea masei lemnoase care nu s-au depus din încasări. Localnicii spun că probabil nu are cine să verifice cele întâmplate din cauza faptului că persoanalul este „subdimensionat”, acolo lucrând pe post de casieră soţia şefului de ocol, iar fiul şefului de ocol face controlul preventiv. De aici deducem ce s-a întâmplat probabil…
Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care gurile rele spun că la DSA,  se dispune de banul public după bunul plac.
Anul trecut, instituţia a fost obligată să plătească penalizări la un contract de 800.000 de euro (opt sute de mii de euro!!!). Asta, pentru că direcţia nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, cei de acolo nu au urmărit respectarea acestora, iar când a fost intentat un proces nu au făcut demersurile favorabile necesare pentru a nu plăti această sumă.
Deşi am încercat să luăm un punct de vedere şi din partea celor de la Direcţia Silvică, Traian Alb nu a putut fi contactat, iar Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al instituţiei nu ne-a răspuns la telefon.
În numerele viitoare ale ziarului nostru vom reveni cu noi amănunte.

  • Maria Ana Paul spune:

    Ai oare vreo umbră de îndoială că acest circa un kilogram şi jumătate de materie cenuşie care există în cutia craniană îţi poate aduce tot ceea ce îţi doreşti? Bineînţeles că poate. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:mariana.mitru@gmail.com

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției