Socodor

Proiectul ,,Protecţia mediului prin intermediul investiţiilor în reţelele de canalizare şi a staţiilor de epurare a apelor reziduale a comunelor Socodor din România şi Kétegyháza din Ungaria este pe cale să se finalizeze la sfârşitul lunii aprilie, până acum fiind terminată 90% din lucrare.

Proiectul de colaborare între cele două comune este unul european de colaborare transfrontalieră început în anul 2007. Lucrarea la canalizare şi la staţia de epurare fiind începută în trei decembrie 2012.

În cadrul acestui proiect sunt incluse pentru comuna Socodor 5,4 km de reţea de canalizare şi o staţie de epurare. Bugetul total al lurărilor fiind 1.999.318 euro, din care 1.610.835,22  de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, 222.854,24 de Euro au provenit prin cofinţarea la program a celor două guverne, cel român şi cel maghiar, iar 160.628,54 Euro au fost daţi de părtile beneficiare ale proiectului şi anume primăriile comunelor Socodor şi Kétegyháza.

Din punct de vedere economic proiectul a contribuit la dezvoltarea celor două comune partenere, prin creșterea potentialului economic al zonei, impulsionarea investitiilor și a perspectivelor de dezvoltare și prin asigurarea infrastructurii pentru agenții economici. Aceste rezultate au asigurat dezvoltarea spațiului rural din cele două țări, Ungaria și România.

Din punct de vedere social proiectul a contribuit în mod direct la creșterea calitatii vietii celor 6570 de locuitori din cele două localităţi cu impact direct asupra starii de sanatate a populatiei, a situatiei sociale si economice a locuitorilor din zona.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției