primariSuntem în Săptămâna Patimilor, iar patru oameni o simt chiar la propriu. Mai exact este vorba despre primarii din Bârsa, Almaş, Petriş şi Hăşmaş care sunt acuzaţi nici mai mult nici mai puţin decât de deturnare de fonduri. Este o infracţiune grea, cu circumstanţe agravante privind prin prisma funcţiei publice pe care o ocupă cei patru. Unii dintre ei sunt deja condamnaţi, alţii se află în faza de urmărire penală. Cert este că niciunul dintre ei nu a comis grozăviile financiare de care sunt acuzaţi.  Concret este vorba de H.G. 255/2012 pein care Guvernul Ungureanu a alocat unor administraţii locale bani, în sumă de 250.000 de lei,  pentru plata unor arierate.  Nu au trecut decât foarte puţin timp şi s-a instalat primul Executiv Ponta, care a emis o Ordonanţă prin care cerea banii înapoi. Numai că  sumele în cazurile noastre din Arad, fuse­seră deja alocate. În concret primarul de Bârsa, Avram Ciev este deja condamnat de prima instanţă la un an de închisoare cu amânare de executare. „De mai bine de doi ani suntem hărţuiţi şi purtaţi prin instanţe. Consider că am respectat toată legislația în vigoare la data primirii acestor bani prin HG 255/2012 și nu mă simt deloc vinovat, fiind acuzat de deturnare de fonduri. Eu consider că am respectat o hotărâre a Consiliului Local Bârsa și am transpus-o în actele contabile, exact așa cum scrie în Legea 273, care a fost modificată abia în 6 septembrie 2012. Nu știam la acea dată de noțiunea de «arierate». Știam că aceste arierate sunt datoriile pe care administrația publică locală le are către diferiți furnizori, cheltuieli curente și de capital, aceste lucruri fiind prevăzute și în HG 255. Nu am făcut nicio deturnare de fonduri, folosind acești bani înainte de a intra în vigoare Ordonanța 15. Am fost acuzat și de abuz în serviciu, caz în care am fost achitat”. Avram Teodor,  primarul  de Almaş se află la al treilea mandat, semn că oamenii l-au apreciat. Iar într-o comunitate mică unde fiecare se cunoaşte cu fiecare, încrederea nu se acordă doar aşa de florile mărului. Primarul de Petriş, Burza Han–Zian se află în faza de urmărire penală.  La fel şi Cornel Popa, primarul de Hăşmaş. Acesta a declarat: „La Hăşmaş s-a respectat ad-literam legislaţia în vigoare la acea dată. Sunt convins că şi colegii mei au făcut la fel. Iar până la urmă primarul nu face decât să pună în operă hotărârile consiliului local. Sunt convins că se va face dreptate şi sentinţa va fi de achitare”.
Avocatul Ioan Kocsiş Josan care  îi reprezintă pe aceşti primari  a declarat: „Când s-au primit banii de la Guvernul Ungureanu  nu exista termenul de «arierate». Banii s-au cheltuit, iar Guvernul următor Ponta a introdus noţiunea abia în septembrie 2012, în urma acordului cu FMI Aceste așa-zise deturnări de fonduri nu există, pentru că legiuitorul cere ca pentru deturnări de fonduri trebuie să schimbi intenționat destinația lor, iar în aceste cazuri sunt atâtea greșeli făcute în faza de urmărire penală, iar pe mine mă surprinde că s-a putut ajunge la situația ca acești primari să fie trimiși în judecată”.”. În esenţă s-au amestecat planurile, iar norme de drept internaţional s-au introdus în dreptul intern fără norme metodo­- logice de aplicare. De altfel, Cociş s-a adresat şi Curţii Constituţionale pentru un punct de vedere oficial. Prim-vicepreşedintele PNL Arad, Adrian Ţolea spune însă că miza este cu totul alta: „Este cel puțin dubios faptul că doar primari ai PNL și doar din județul Arad se regăsesc în această situație, deși acei bani au fost împărțiți în toate județele țării. Mă întreb dacă nu cumva la mijloc sunt unele manevre ale PSD Arad, în încercarea de a-și crea un avantaj la alegerile locale din 2016”.
Toţi cei patru au în spate deja câteva mandate, deci au un bazin electoral solid în localităţile lor. În ipoteza în care aceşti primari  se vor alege cu cazier, cei în cauză nu vor mai avea dreptul de a candida la alegeri.

Recomandările redacției