cet

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, i-a informat, joi, pe consilierii locali că are în vedere iniţierea unor acţiuni de protest împotriva Guvernului care nu a acordat municipalităţii banii din certificate verzi pentru continuarea investiţiilor privind retehnologizarea CET.

Gheorghe Falcă a precizat că proiectul este aprobat de Comisia Europeană, trebuia să înceapă în anul 2012, însă faptul că Guvernul nu acordă finanţarea face ca acesta să fie blocat.

În aceste condiţii, primarul Aradului a făcut apel către consilierii locali să găsească o modalitate de protest astfel încât municipalitatea să primească finanţarea.

“Trebuie să găsim la nivelul Primăriei o modalitate de reacţie pentru a determina Monisterul Economiei să ne acorde finanţarea din certificate verzi. O să vă propun o formă de protest. Vom informa cetăţenii prin presă, însă va trebui să facem un protest, eventual la Prefectură, să motivăm şi Prefectura să mai lucreze pentru interesul arădenilor”, le-a spus primarul consilierilor locali.

Acesta a mai adăugat că finanţarea proiectului privind retehnologizarea CET Arad a fost aprobată  în anul 2012 de Comisia Europeană de la Bruxelles, însă municipalitatea arădeană nu a primit banii.

“În anul 2014, Primăria Arad a finalizat documentaţia, dar Ministerul Economiei ne-a solicitat un studiu de fezabilitate mult mai complex, ceea ce noi am realizat, crezând că acesta este maximul pe care ni-l cere ministerul. Spre surprinderea noastră, nici anul acesta Ministerul Economiei nu doreşte să aloce banii care există din certificatele verzi pentru modernizarea CET. În acest moment este nevoie de un sprijin politic puternic de la Bucureşti ca ministerul să respecte hotărârea de la Bruxelles prin care Aradul să primească banii pe certificatele verzi ca să poată începe etapa a doua de modernizare a CET. Cea de-a doua etapă ar trebui să se finalizeze în anul 2016. Ministerul ne blochează în acest moment şi parlamentarii Puterii nu au făcut niciun gest pentru a reuşi să deblocăm această investiţie”, a mai spus primarul.

Municipiul Arad derulează investiții de peste 48 milioane de euro pentru retehnologizare la CET, o parte din finanțare fiind asigurată din “certificate verzi”.

Mecanismul de alocare a finanțării a fost stabilit prin HG 1096/2013 (publicată în MOf 37 din 16 ianuarie 2014).

Astfel, investitiile de la CET Arad fac parte din Planul Naţional de Investiţii și sunt componentă a Aplicaţiei aprobată de Comisia Europeană prin Decizia C(2012) 4564 din 06.07.2012 pentru co-finanțare din fondurile obținute de România prin “certificatele verzi”.

Prin acest program de retehnologizare a CET costurile de producţie a energiei termice vor scădea la jumătate, ajungând la aproximativ 16 euro/ Gcal față de 30-32 euro cât este în prezent.

Investițiile pentru sursa de producţie a CET Arad “Centrală pe ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator şi acumulator de căldură” au o valoare estimată de 48.900.000 euro, fiind aprobate de Consiliul Local.

 

  • Cetatean spune:

    Singura cale de a rezolva problema CET este re-cedarea, cu titlu gratuit, de la municipiu la Termoelectrica.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției