inviere

Mii de credincioşi au participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Sfânta slujbă a Învierii, la bisericile din municipiul şi judeţul Arad, unde au primit Sfânta Lumină adusă, pentru al cincilea an, de la mormântul din Ierusalim al Mântuitorului.

IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime“, în prezenţa primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

La miezul nopţii, IPS Timotei i-a chemat pe credincioşi cu îndemnul „Veniţi de luaţi lumină”, apoi, de la lumânările preoţilor s-au aprins, rând pe rând, şi cele ale credincioşilor.

Soborul de preoţi însoţit de credincioşi a înconjurat Catedrala, după care s-a oficiat slujba Învierii, în timpul căreia s-a citit Sfânta Evanghelie şi s-a intonat „Hristos A Înviat din morţi/Cu moartea pe moarte Călcând/Şi celor din morminte/Viaţă dăruindu-le“.

IPS Timotei Seviciu le-a vorbit credincioşilor despre Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur, o părticică din moaştele acestuia fiind adăpostite de Catedrala arhiepiscopală şi despre misiunea parohiilor şi mănăstirilor.

De asemenea, ierarhul a mai menţionat şi importanţa Luminii adusă pentru al cinicilea an consecutiv de la Sfântul Mormânt de la Ierusalim.

“Hristos Înviat să-şi reverse harurile Învierii peste noi toţi. Vă dorim sărbători fericite. Hristos A Înviat!“, a spus IPS Timotei, la finalul cuvântării din noaptea Învierii.

La finalul slujbei, IPS Timotei a cerut să se deschidă uşile bisericii „ca să intre Împăratul Măririi“. După ce uşile s-au deschis, mulţimea de credincioşi a intrat, pentru a participa la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Înainte de începerea slujbei, au fost sfinţite paştile (anafură amestecată cu vin) care au fost împărţite apoi credincioşilor.

Oamenii au dus acasă lumânările de la Înviere, care se păstrează tot anul şi au spus ca le aprind, peste an, atunci când apare vreun necaz.

În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală.

Referindu-se la pericopele biblice ale sărbătorii (Fapte 1, 1-8, Ioan 1, 1-17), ierarhul rostit un cuvânt de Paşti, după care s-a dat citire  Pastoralei la Învierea Domnului, intitulată ,,Plinire pascală şi pastorală”.

Şi luni, în a doua zi de Paşti credincioşii au fost prezenţi, în număr mare la biserici, după care au continuat să sărbătorească în familie.

Recomandările redacției