asigurariAsigurarea obligatorie a locuinţei este o taxă fără rost pentru locuitorii judeţului, care ne-a fost impusă de la Bucureşti. Au spus-o de-a lungul timpului reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, au spus-o proprietarii de case şi apartamente şi au recunoscut acest lucru, desigur sub protecţia anonimatului, şi anumiţi angajaţi ai firmelor de asigurări. Cu toate acestea, autorităţile centrale nu au mişcat un deget pentru a veni în sprijinul locuitorilor din această zonă, chiar şi atunci când s-a văzut cu ochiul liber diferenţa dintre despăgubirile plătite spre exemplu în Prahova şi Galaţi, unde în prima parte a anului trecut s-au dat cele mai mari sume şi Aradul catre nu a primit niciun leu.
Reacţia arădenilor nu s-a lăsat însă aşteptată. Încetul cu încetul, tot mai multe familii renunţă la taxa percepută de firmele de asigurări. Astfel, de la sfârşitul anului trecut până în luna martie, aproape o mie de familii au considerat că nu mai este cazul să arunce pe apa sâmbetei 10 sau 20 de euro, cât li se cere să plătească, în funcţie de materialele din care le este făcută casa. Potrivit site-ului PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), în luna decembrie, în judeţ erau în vigoare 34.824 de poliţe, în ianuarie, numărul a scăzut la 34.432, în februarie, la 34.315, pentru ca în martie să ajungă la 33.989.
O reacţie firească
Este o reacţie cât se poate de firească, cu atât mai mult cu cât preţul celorlalte poliţe obligatorii vândute de asiguratori au crescut nepermis de mult în ultimul timp. „Am mai spus-o şi o spunem din nou, acest sistem de asi­gurare a fost gândit ca o taxă de solidaritate, adică luăm de la toată ţara şi dăm acolo unde sunt inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Pentru a veni în sprijinul locuitorilor judeţului, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a formulat o serie de propuneri pentru modificarea legii, cerând ca poliţele obligatorii să acopere şi alte riscuri decât cele acoperite până acum, cum ar fi explozii, inundaţii între vecini.  Cei în drept să ia măsuri ne-au ascultat şi au notat propunerile noastre în carneţele  şi au promis că vor discuta problema. Nu s-a mai întâmplat nimic”, a declarat Dorina Lupşe, preşedintele ULALA. Aceasta a ţinut să precizeze că legea care stabileşte obligativitatea asigurării locuinţelor ar trebui corelată cu alte prevederi legislative care leglementează exploatarea construcţiilor şi ar trebui să se ţină cont de modificările aduse proiectului iniţial al unei clădiri de tip condominiu. „Din păcate legea a fost făcută în favoarea firmelor de asigurări, care încasează sume importante, fără să ţină cont de nevoile reale ale oameni­lor. S-a mers până acolo încât, pentru a-i convinge pe oameni să-şi facă aceste asigurări obligatorii s-a introdus o prevedere legală potrivit căreia, atunci când există atât asigurare obligatorie, cât şi asigurare facultativă, să se plăteas­- că despăgubiri în primul rând pentru asigurarea obligatorie, urmând ca pentru restul despăgubirii să se folosească poliţa facultativă”, a mai spus Dorina Lupşe.
Despăgubiri de maxim 20.000 de euro
În legea care stabileşte obligativitatea asigurării obligatorii a locuinţelor se vorbeşte despre imobile de tip A (construcţii cu structură de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exterior din cărămidă arsă, piatră, beton, cu sau fără cadre de beton armat, lemn şi alte materiale asemănătoare, rezultate în urma unui tratament chimic) şi de tip B (construcţii din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni). Primele de asigurare sunt de 20 de euro în cazul locuinţelor tip A, pentru o suma asigurată de 20.000 de euro, şi de zece euro în cazul locuinţelor tip B, pentru o sumă asigurată de 10.000 euro. PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul co­mun a 12 societăţi de asigurare. PAID a început să funcţioneze efectiv în februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010

Recomandările redacției