OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Cunoscuta fabrică de prelucrehai3re a aluminiului HAI Sântana a intrat în vizorul hoţilor. Şoferii care transportau la fabrică deşeurile de aluminiu pentru a fi prelucrate s-au gândit că ar fi cazul să câştige nişte bani în plus, astfel încât au pus în aplicare un plan ingenios. Au început să ia periodic din camioane câteve zeci de kilograme de deşeuri, au vândut marfa unui arădean, care a adunat trei tone, aluminiul urmând să fie vândut ulterior la fier vechi. „Sâmbătă dimineaţa, un echipaj de Poliţie a oprit în trafic un vehicul în care erau trei tone de deşeuri de aluminiu fără acte de provenienţă. Aceste deşeuri, din care noi producem lingouri, au fost furate de şoferii care le transportau. Pentru a nu se observa lipsa, se furau câte 30-50 de kilograme la un transport. Cum într-un camion care ne livrează nouă marfa încap 20 de tone, câteva zeci de kilograme nu se observau la cântar”, povestesc reprezentanţii HAI Sântana.
Marfa urma să fie vândută la un preţ de nimic
Aceştia susţin că nu ştiu exact care era relaţia dintre şoferi şi cel care a fost prins cu aluminiul în remorca maşinii, dar au fost informaţi că marfa urma să fie valorificată cu patru lei kilogramul. „Şoferul maşinii care transporta de­şeurile de aluminiu fără acte le-a spus poliţiştilor tot. De la cine are marfa şi că urma să o valorifice la un centru de colectare, cu doar patru lei kilogramul, asta pentru că nu avea acte de provenienţă. Preţul real al unui kilogram de aluminiu este de trei ori mai mare, adică de 12 lei”, mai susţin cei de la HAI.
Cum şoferul oprit de poliţişti a fost foarte vorbăreţ, au putut fi identificaţi şi cei care i-au livrat deşeurile, a fhai4ost informat şi angajatorii lor, iar acum vor suferi consecinţele faptelor lor. „Am lhai hai2uat legătura cu transportatorii, au fost identificaţi şoferii, se ştie cine sunt cu nume şi premune şi s-a demarat procedura legală. Din câte am înţeles, până la finalizarea anchetei, deşeurile rămân în custodia Poliţiei”, au mai spus reprezentanţii HAI Sântana.
Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad confirmă informaţia: „Şoferul oprit în trafic de colegii noştri a declarat că a cumpărat deşeurile de aluminiu de la şoferii care trebuiau să le ducă la HAI Sântana, iar aceştia din urmă au fost identificaţi. Conducătorul auto cu pricina a fost sancţionat contravenţional pentru transport şi comerţ ilicit”.
HAI (Hammerer Aluminium Industries) este o companie austriacă. La Sântana se produc zilnic între 280 şi 300 de tone de bare de aluminiu. Societatea are aici 118 angajaţi, fiind cel mai mare angajator din zonă.
Fabrica a fost deschisă în septembrie 2010, până la darea ei în funcţiune investindu-se aici 50 de milioane de euro.

Recomandările redacției