pasarelaPasarela pietonală peste râul Mureş, care va face legătura între oraş şi Ştrandul Neptun va fi fina­lizată, în totalitate, peste două luni, însă, conform primarului municipiului Arad, aceasta va fi funcţională la des­chiderea sezonului estival, în condiţii de maximă siguranţă.
Primarul Falcă, a inspectat, joi, lucrările la pasarelă şi a anunţat că, intenţionează să deschidă traficul pietonal cu toate că lucrările nu vor fi finalizate în totalitate. „Suntem în faza finală de realizare a pa­sa­relei. În acest moment se face racordul cu faleza, care va fi ridicată cu jumătate de metru în partea dinspre oraş. Sperăm ca la deschiderea ştrandului să putem avea acces pe această pasarelă. Ea va fi finalizată peste două luni, când vor fi gata toate lucrările, inclusiv liftul de coborâre pentru persoanele cu handicap, la intra­rea în ştrand, cât şi iluminatul architectural”, a anunţat primarul.
Acesta a mai menţionat că „dacă se va circula de 1 Mai pe pasarelă, se va circula doar în condiţii de maximă siguranţă”.
Dacă va înregistra întârzieri în ceea ce priveşte finalizarea lucră­rilor, constructorul va fi penalizat.
Pasarela pietonală peste Mureş va lega oraşul de Ștrandul Neptun şi va avea deschidere spre Podul Decebal şi spre bazinele cu apă termală.
Conform proiectului, pasarela va avea patru direcții de acces spre ștrand, un lift pentru persoanele cu handicap şi va fi destinată exlusiv pentru pietoni și bicicliști, dar există și posibilitatea accesului auto, însă doar pentru vehiculele serviciilor de urgență, ale jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor.
La finalizare, pasarela peste râul Mureş va avea o lungime de 231 metri (cu rampă de racordare la ştrand), cinci deschideri, o lăţime de 4,84 metri.
Zona pentru pietoni va avea 2,20 metri. Structura podului urmează să fie susţinută deasupra albiei de câte două cabluri, iar pasarela va fi iluminată prin intermediul unor stâlpi ornamentali dotaţi cu surse de iluminat tip economic şi va fi protejată împotriva trăznetului printr-o instalaţie specifică.
Lucrările de construcţie ale pasarelei peste Mureş, în valoare de 12,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro), au început în luna iunie 2013.

Recomandările redacției