OLYMPUS DIGITAL CAMERADoctorul Laura Nicolescu a fost alungată din fruntea Direcţiei de Sănătate Publică Arad, în ciuda rezultatelor pozitive pe care le-a avut în fruntea instituţiei, conducerea Ministerului Sănătăţii considerând că a sosit timpul unei schimbări. Astfel, în concepţia ministrului Nicolae Bănicioiu un jurist este mai potrivit decât un doctor să conducă DSP-ul.
Un alt aspect care i-a scăpat probabil ministrului Bănicioiu îl reprezintă şi comunicatul Agenţiei Naţionale de Integritate din data de 28 iunie 2013, în care s-a constatat „existența conflictului de interese în materie penală în cazul lui Cătană Constantin (fost Director executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad)“. În comunicatul emis de ANI se constată cum „Cătană Constantin a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitatea sa de director executiv al DSP, a aprobat colaborarea instituției pe care o conduce cu cabinetul de avocatură al unei foste angajate a DSP, încheind, în acest sens, două contracte de asistență juridică și un act adițional. Valoarea totală a sumelor plătite cabinetului de avocatură, în baza contractelor încheiate și a actului adițional, este de 17.545 Lei. Astfel, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României. Persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului“.
Cătană nu s-a arătat prea intimidat de numirea în fruntea DSP, funcţie pe care a mai ocupat-o în anul 2012, susţinând că „Ministerul a considerat că poate a sosit momentul unei schimbări. Numirea mea vine în urma eşecului doamnei Nicolescu la examenul pentru ocuparea funcţiei de director al DSP Arad. Probabil ministrul a ţinut cont de experienţa mea de 27 de ani pe care o deţin în această instituţie“.
Vestea numirii lui Cătană în fruntea DSP  a venit însă ca un şoc pentru Laura Nicolescu, care ne-a declarat: „Nu mă aşteptam la o astfel de decizie. Deocamdată voi trece înapoi pe funcţia pe care am ocupat-o anterior, şi anume de consilier superior şi medic specialist în sănătate publică“. Deşi s-a ferit să aprofundeze subiectul, Laura Nicolescu a lăsat totuşi să se înţeleagă că are mari semne de întrebare în ceea ce priveşte decizia ministerului de a-l numi în funcţia de director pe juristul Constantin Cătană.

Recomandările redacției