open 2

Aradul şi-a anunţat participarea şi la ediţia din acest an la „Open Doors Day” în Bruxelles, unde vor fi promovate atât oraşul din punct de vedere turistic cât şi din punct de vedere cultural, ţinând cont de faptul că se află în pregătire dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Conform unor surse, reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură Arad şi cei ai Asociaţiei Arad Capitală Culturală Europeană 2021, vor prezenta la Bruxelles produse tradiţionale din Arad şi, în premieră, va fi prezentat un film scurtmetraj de tip documentar, intitulat „ARAD. Jurnalul meu virtual”.

Filmul va prezenta o zi din viața orașului Arad, atât din punct de vedere turistic dar și emoțional, prin viziunea unei tinere ce a copilărit în oraș. Filmările au fost efectuate în mai multe locații din oraş, unde se petrec acțiuni, ce pun în valoare imaginea orașului, prin realism, magie și poezie, elementele reale combinându-se cu cele fantastice.

Filmul, regizat de Carmen Lidia Vidu, născută în Arad, va dezvălui orașul, ca pe o poveste.

Mă numesc Carmen Lidia Vidu şi am copilărit în Arad. Când eram la grădiniţă în Arad, mi se spunea Linda karatista. Asta fiindcă mă uitam la un serial pe canalul TV al ungurilor. Era vorba despre o karatistă, Linda, care îi bătea pe toţi răufăcătorii. Eu băteam toţi băieții şi lor le plăcea”, povesteşte eroina principală a filmului, în jurnalul ei virtual. Adică în film.

Filmul, care durează aproximativ 20 de minute, scoate în evidenţă cele mai reprezentantive clădiri din Arad, cum ar fi Palatul Administrativ, Palatul Cultural şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, dar şi multe dintre obiceiurile păstrate de arădeni care i-au rămas în minte regizoarei: călătria cu tramvaiul, jocul de şah şi remi din Parcul Eminescu, cumpărăturile la Piaţa Obor, Ştrandul Neptun.

Filmul a fost realizat, la Arad, de o echipă de profesionişti, cărora li s-au adăugat mai mulţi voluntari. Aceştia au filmat peste zece ore pe zi pentru a realiza pelicula cu care Aradul se va prezenta, în 9 mai, la Bruxelles.

Municipiul Arad va participa la „Open Doors Day – Ziua porţilor deschise la instituţiile europene din Bruxelles”, eveniment care va avea loc la data de 9 mai, în clădirea „Jacques Delors“ a Comitetului Regiunilor (CoR).

Recomandările redacției