Recenzie Radu

Echipa de fotbal UTA Arad este una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate echipe de fotbal din România. Având cele mai multe titluri de Campioană precum şi cele mai multe Cupe, după Capitală, UTA mai este cunoscută de lumea fotbalului cu titulatura de „Campioana Provinciei“. Mie îmi place s-o alint „Lady UTA“. Cunoscutul scriitor de cărţi cu teme sportive, Ioan Chirilă, un om de o largă respiraţie culturală, (era şi un talentat mânuitor al claviaturii pianului), i-a pus un nume care a ajuns renume:  „Bătrâna Doamnă“.

Iată însă că  Radu Romanescu, unul dintre jurnaliştii sportivi de marcă ai Aradului, îndrăzneşte mai mult, numind-o pe UTA, „Regina României“. Şi n-o numeşte aşa prin tramvaie, la o şuetă pigmentată cu bere, ci o rosteşte chiar pe coperta unei cărţi. Căci Radu Romanescu, talentatul nostru coleg, tocmai şi-a lansat o carte despre cunoscuta echipă de fotbal arădeană, carte intitualtă „Bătrâna Doamnă, Regina României“. Este la a treia sa carte. Celelalte două cărţi ale lui Radu Romanescu sunt tot pe teme sportive: „40 de ani şi-o Minune“ Editura Astra Sport, 2011 – în colaborare  cu Bogdan Cioară – o carte despre marea performanţă a echipei UTA de a o elimina din cupele europene pe Campioana Europei la Fotbal, echipa olandeză Feyenoord Rotterdam şi a doua, „Viaţa ca o carte, cartea unei vieţi“ , o carte-omagiu închinată omului de fotbal  Viorel Butaru, fost jucător al UTA-ei.

După cum se vede, toate cărţile scrise de Radu Romanescu au în prim-plan sportul-rege, având-o pe Bătrâna Doamnă ca temă principală.

Recenzie Radu 2Despre echipa UTA ca fenomen sportiv al Aradului au mai scris Mircea M. Ionescu, Ioan Chirilă, Aristide Buhoiu şi alţii.

Radu Romanescu nu s-a lăsat mai prejos iluştrilor săi înaintaşi. Cartea despre care facem vorbire aici, „Bătrâna Doamnă, Regina României“ este pur şi simplu o declaraţie de dragoste făcută public clubului arădean. Şi nici nu-i de mirare că Radu Romanescu o iubeşte pe Lady UTA în aşa măsură, atâta vreme cât el are plămadă bună: regretatul său părinte, Florin Romanescu a fost  un fotbalist şi un arbitru fidel Aradului sportiv; care şi-a plimbat fiul, pe Radu, pe toate stadioanele Oraşului de pe Mureş.

Cartea abundă de documente valoroase privind echipa UTA, multe dintre ele inedite, fotografii care ilustrează aspecte, locuri şi personaje din lumea fotbalului arădean. Un foarte interesant interviu cu profesorul Dionisie Piros deschide cartea, interviu din care aflăm conjunctura în care baronul Francisc Neuman a construit Clubul UTA, precum şi multe aspecte picante povestite chiar de cei care le-au trăit.

În spaţii speciale sunt prezentate „poveştile“ fiecărui titlu de Campioană a României obţinute de Bătrâna Doamnă-Regina României, toate cele şase poveşti constituind capitole distincte în carte: Primul titlu… Titlul al treilea… Titlul şase. Plus un epilog în care ni se spune că „Legenda merge mai departe“.

„Bătrâna Doamnă, Regina României“ de Radu Romanescu este o carte în care se vorbeşte despre dragostea pentru Arad, dragostea pentru simbolurile Aradului. Iar Petschovsky, Lady UTA, Bătrâna Doamnă, Regina României este unul dintre ele.

Excelent tipărită la Carmel Print&Design Arad, cartea s-a bucurat de aportul lui Dragoş Salveţiu care a realizat o paginaţie modernă,  creând o copertă  de mare atractivitate.

Aşadar, Radu Romanescu a scris o carte superbă, care va rămâne neîndoios drept una din cărţile importante despre Clubul UTA.

  • petrache marin dorin spune:

    Nu trebuie sa fii neaparat supporter al UTA-ei ca sa respecti trecutul ei extraordinar suporterii cu sange rosu-alb,carora le urez din inima numai bucurii,iar despre inca tanarul Romanescu Radu si-a construit o cariera publicistica frumoasa la fel ca si caracterul lui exceptional.Ma bucur ca-l cunosc si -I doresc …. La mai multe carti ..despre fotbalul aradean

  • Gino spune:

    Sper ca Radu Romanescu sa fi scris cartea despre UTA fara sa plagieze o lucrare a unui mare gazetar sportiv, inca nepublicata din lipsa de fonduri. Se va verifica si poate fin caz penal.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției